Begrafeniskosten terug vorderen


23 maart 2016

Vraag nummer: 45644

Geachte heer van der Putten,

In jan 2015 is de vriend van mijn dochter plotseling bij haar overleden, officieel woonde hij nog niet bij haar in maar verbleef er al regelmatig. De volgende dag moest er een begrafenis geregeld worden en bleek dat de vriend niet verzekerd was (dit terwijl de moeder van de vriend dit wel volhield). Ik heb toen de begrafenis via de Dela op mij genomen (ook omdat ik een korting kreeg). Omdat de overledene een auto had en een klein beetje geld totaal € 3440 dachten wij dan kunnen we in ieder geval al een gedeelte van de begrafenis betalen, het overige gedeelte heb ik zelf bijgelegd. Nu 2016 wordt het gedeelte van € 3440 wat ik gebruikt heb voor de begrafenis door Dhr de Jong van lexperience terug gevorderd omdat er meerdere schuldeisers zijn. De overledene had dus bij meerdere een schuld lopen. Volgens Dhr de Jong moet ik gewoon achter in de rij aansluiten van de schuldeisers. Wat kan ik hier tegen doen, kan ik hier iets tegen doen. Ook gezien ik het geld niet heb en zelf al voor ruim € 2800 bijgelegd heb.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Mijn inziens zijn de kosten van de uitvaart preferente schulden. Dat zijn schulden die met voorrang, boven de andere schulden, op de erfenis kunnen worden verhaald. U zou mijn inziens ook nog voor € 2.800 een vordering kunnen indienen bij de vereffenaar.

Uw vraag ligt echter op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Terzijde: u ziet wat er van kan komen als men de uitvaart gaat regelen van iemand waarvan men geen inzicht hebt in de financiële situatie, waar men geen bevoegdheid als executeur of erfgenaam heeft. Mijn advies is om er niet aan te beginnen als er geen absolute garanties zijn dat de erfgenamen zelf de kosten dragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn