Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aangifte van overlijden foetus; is Wlb dan automatisch van toepassing?


10 november 2016

Vraag nummer: 48163

Ik had net de vraag over de tweelingfoetussen <24 weken gesteld. Ik begrijp uit uw antwoord dat als er een verlof tot crematie wordt afgegeven de WLB ingaat. Dit vind ik duidelijk. Mijn vraag echter: als aangifte tot overlijden word gedaan door ouders van foetus bij de burgerlijke stand( vaak ook om verzekeringsdoeleinden waarbij bewijs van overlijden word gevraagd, hoewel artsenverklaring voldoende zou moeten zijn dan denk ik) geeft deze burgerlijke stand dan ook automatisch een verlof af? Dit is wel belangrijk te weten om uit te kunnen gaan van wel of niet van toepassing zijnde WLB

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is een goede vraag. Het is eigenlijk vreemd dat ik deze vraag in 30 jaar nooit eerder gesteld heb gekregen, bedenk ik nu.

Het doen van aangifte van overlijden leidt niet tot de verplichting om de overledene te begraven of te cremeren. Die verplichting vloeit voort uit de wet. Die verplichting is er ook als er geen aangifte van overlijden zou worden gedaan; alleen kun je die verplichting niet nakomen als niet eerst aangifte van overlijden is gedaan omdat je zonder aangifte geen verlof tot begraven of cremeren krijgt. Dat is een feit, geen regel.

Maar het is niet verplicht om een verlof tot begraven of cremeren ook te gebruiken. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal waarschijnlijk wel automatisch een verlof verstrekken, tenzij iemand zegt dat verlof niet te hoeven hebben. Maar het verstrekken of het hebben van een verlof schept geen verplichting. Alleen als de ouders zelf (al dan niet via een uitvaartverzorger) een begraafplaats of crematorium benaderen om hun kind te laten begraven of cremeren, gaan zij een verplichting aan. De begrafenis of crematie valt dan onder alle lasten en lusten die de Wet op de lijkbezorging er aan verbindt, zoals een grafrust van minimaal tien jaar, niet samen in 1 kist, schending van het graf is strafbaar, de asbus mag pas na een maand worden afgegeven door het crematorium etc.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >