Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematie tweeling na 17 weken zwangerschap (samen? nee)


29 november 2017

Vraag nummer: 52931

Geachte heer Van der Putten, wij zijn gevraagd een crematie te verzorgen voor een tweeling. De kindjes zullen na 17 weken zwangerschap levenloos geboren worden. Nu is de vraag mogen de kindjes tegelijk gecremeerd worden? De ouders willen de kindjes graag bij elkaar houden.
Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De beide kinderen mogen niet samen, tegelijk in 1 oven, gecremeerd worden.

Mensen raken vaak in de war van het bepaalde in artikel 2 van de Wet op de lijkbezorging:
"2. Deze wet is niet van toepassing op een menselijke vrucht die na een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken (...) levenloos ter wereld is gekomen (...).

Gedacht wordt dat men zich dan niet aan alle artikelen van de Wlb en haar uitvoeringsregelingen hoeft te houden. Maar dat is niet de bedoeling. Het punt is dat men zulke jonge kinderen niet hoeft te begraven of te cremeren conform de Wlb, maar ook als zogenaamd ziekenhuisafval kan laten afvoeren. Dan worden foetussen net als bijvoorbeeld geamputeerde lichaamsdelen op een zakelijke wijze gecremeerd.

Maar als men besluit om een foetus wel te laten begraven of cremeren, is men wel gebonden aan alle wettelijke regels die hierop van toepassing zijn. Men kan niet kiezen welke regel men wel en welke men niet wil toepassen. Want dat werkt ook andersom. Als ouders zeggen "Normaal moeten mensen in aparte kisten begraven worden, maar wij begraven onze twee foetussen samen in een kist", dan kan bijvoorbeeld iemand die grafschennis pleegt zeggen "Maar dat is nu niet strafbaar, want een graf met foetussen is geen graf, want de wet is niet van toepassing" of kan de begraafplaats niet zeggen "We ruimen grafjes met foetussen na een jaar, want de wettelijke termijn van grafrust passen we op foetussen niet toe". Betrokken partijen kunnen niet naar believen shoppen welke regels ze wel of niet van toepassing willen laten zijn. Ouders zullen willen dat de grafrust gerespecteerd wordt, lijkt mij. Maar anderen hoeven die niet te respecteren als de wet niet van toepassing is.

Kortom: als men foetussen wil begraven of cremeren, zijn alle wettelijke regels ten aanzien van begraven en cremeren van toepassing. Niet om ouders dwars te zitten, maar ook om hen te beschermen zoals ik in bovenstaande voorbeelden heb laten zien.
Deze heel jonge menselijke vruchten mogen dus niet samen in een oven worden gecremeerd. Ook moet men een maand wachten tot men de as krijgt, Maar vervolgens kunnen de ouders met de as doen wat ze willen, ook de as vermengen.

Vergelijk vraag 25359 '2 Foetussen van 17 weken samen begraven?' en andere vragen in de subrubriek 'Kinderen / baby'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE