Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

2 Foetussen van 17 weken samen begraven?


26 juli 2011

Vraag nummer: 25359  (oude nummer: 16925)

De ouders van een tweeling (foetussen van 17 weken) willen deze graag begraven. De ouders gaan wel aangifte doen bij de gemeente, omdat zij graag willen dat deze kindjes als hun kindjes geregistreerd worden. Zij willen graag dat de kindjes in 1 kist worden begraven, omdat ze nog nooit van elkaar gescheiden zijn geweest. Ook in het mortuarium van het ziekenhuis liggen ze in 1 mandje. Mogen de kindjes in 1 kistje begraven worden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Samen begraven is nog iets anders dan samen in een mandje in het mortuarium liggen. En ook iets anders dan aangifte doen.

Wanneer de ouders kiezen voor begraven op een begraafplaats, zou ik als houder van de begraafplaats de eis stellen dat men dan ook voldoet aan de normale eisen van de wet. Dus niet samen in 1 kist begraven. Dat is absoluut verboden. Alle begraven personen moeten op een bepaalde afstand van elkaar in aparte kisten liggen. De wet maakt geen onderscheid tussen (heel) oude, jonge, dikke of dunne, kleine of grote mensen.

In theorie is het denkbaar dat een van de beide kindjes later opgegraven zou kunnen of moeten worden en dan moet je ze wel kunnen onderscheiden. De kans dat dit zal gebeuren is waarschijnlijk nagenoeg nihil, maar het is wel de verantwoordelijkheid van de houder van de begraafplaats dat dit wel mogelijk is.
Een begraafplaatshouder moet nauwleurig registreren wie waar begraven is; natuurlijk zodanig dat geen verwisseling mogelijk is. En ook feitelijk moet dat zo zijn.

Er is geen verplichting om foetussen van 17 weken te begraven of te cremeren. Men kan ze bij wijze van spreken op in de eigen achtertuin begraven.
Echter, als men zich vrijwillig aan begraving op een begraafplaats conform de Wet op de lijkbezorging onderwerpt, is men ook aan alle regels voor begraafplaatsen gebonden. Dat geldt zowel voor de ouders als voor de houder van een begraafplaats.

Zie eerdere vragen over dit onderwerp in de subrubriek 'Kinderen / baby'.

En ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >