Verwerpen nalatenschap en lijkbezorging


28 november 2017

Vraag nummer: 52909

Referentie vraag 25661.

Geachte heer van der Putten,

Een persoon met schulden is overleden. Deze had een kleine (zwaar onvoldoende) begrafenisverzekering. De familie heeft de rest van de kosten voldaan uit eigen middelen. Kunnen zij (zoals in vraag 25661) nu nog wel afstand doen van de erfenis ?
de crux zit hem in het gebruik van de begrafenisverzekering. Die hoewel daar specifiek voor bedoeld is nu wel of niet tot de nalatenschap behoort. Of is het feit dat deze verzekering eerst na overlijden tot uitbetaling komt hierop een uitzondering en aanwending van dat bedrag voor de lijkbezorging het verwerpen van de erfenis niet in de weg staat.

Alvast bedankt voor uw reactie,

Met vriendelijke groet,
R.J.W.Hagedoorn

Antwoord:

Geachte heer,

Als de familie de kosten uit eigen middelen heeft voldaan, zie ik geen probleem als de familie afstand wil doen van de nalatenschap.

De uitkering van een uitvaartverzekering valt niet in de nalatenschap, omdat hij niet wordt uitgekeerd aan de overledene.
Iets anders is dat de verzekering misschien formeel uitkeert aan de erfgenamen. Ik weet niet hoe een verzekering er dan mee omgaat als nabestaanden afstand doen van de erfenis en geen erfgenamen zijn. Ik vermoed dat men niet zo formeel redeneert en er heel praktisch mee omgaat en aan kinderen of de persoon die de begrafenis of crematie geregeld heeft, uitkeert. Maar ik weet het niet. Misschien verschilt dat ook per maatschappij. Ik heb daar geen ervaring mee.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn