Verjaring van kindsdeel


8 september 2015

Vraag nummer: 43688

Mijn partner en haar 3 zusters zijn door tante en oom buiten alles gehouden bij het overlijden van haar moeder. Ook spullen die ze wel bad gekregen van ziekenhuis heeft ze moeten afstaan aan tante. Kan hier nog wat aan gedaan worden? Het gebeurde 20 jaar geleden en zij was als enige volwassen toen. En moeder had tijdens het overlijden geen partner

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
Deze juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie vraag ‘Erfenis / erfrecht (lees dit eerst)’ in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies/erfrecht.

Maar ik kan u meteen al zeggen dat er na 20 jaar niets meer aan gedaan kan worden. Vorderingen op de tante en oom verjaren na 5 jaar. En in het algemeen is het zo: hoe meer de tijd verstrijkt, hoe lastiger het wordt om bepaalde feiten te bewijzen.
Overigens gaat het hier niet om een kindsdeel, maar een evenredig deel van de nalatenschap. En voor alle 4 de zussen samen eigenlijk om de hele nalatenschap.

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (€ 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn