Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verdeling erfenis ongetrouwde zus (met voorbeeld)


8 januari 2014

Vraag nummer: 36943

Mijn ongetrouwde zus is overleden. Delen nu de kinderen van een 4 jaar terug overleden zus ook mee in de liqiede middelen en in de opbrengst van een woning, of alleen in de opbrengst van de woning. Alle tante zeggers hebben al een enveloppe met inhoud op naam gehad, ook de kinderen van mijn eerder overleden zuster. Hoe te handelen? Vr.groeten.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht en vragen over de verdeling van de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Maar uw vraag is niet moeilijk. Daarom kan ik er wel iets over zeggen.
Als uw ongetrouwde zus geen kinderen heeft en zij geen testament heeft waarin zij anderen tot erfgenaam benoemt (personen of stichtingen e.d.) of familieleden onterft, dan zijn haar broers en zussen haar erfgenamen. Als uw ouders nog leven, zijn zij ook erfgenamen, maar dat zal wel niet want u noemt hen niet. Als een van de broers of zussen eerder is overleden, zijn diens kinderen erfgenaam in plaats van hun vader of moeder. Zij delen dus gewoon mee in de verdeling van de liquide middelen en de verkoop van het huis, net als hun ooms en tantes.

Stel dat uw ongetrouwde zus 4 broers en zussen had, waarvan 1 zuster is overleden. Stel die 4 jaar geleden overleden zuster heeft 5 kinderen. Dan krijgen de 3 levende broers/zussen elk 25%. De 5 kinderen van de overleden zuster hebben samen ook recht op 25%. Ieder kind krijgt dan (25 gedeeld door 5 is) 5%.

Dat alle tantezeggers al een enveloppe met inhoud hebben gehad, heeft hier niets mee te maken. De 5 neven/nichten krijgen dan weliswaar iets extra, maar dat is terecht. Want zij hebben een dubbele positie. Zij krijgen een deeltje vanwege het zijn van tantezegger en een deeltje in plaats van hun 4 jaar geleden overleden moeder.
Dat lijkt misschien niet redelijk, maar bedenk dat morgen hetzelfde met andere neven/nichten kan gebeuren. Stel dat een broer die 25% erft, morgen plotseling overlijdt. Dan krijgen ook diens kinderen overmorgen zijn deel van de erfenis. Dan lijkt het ook dat zij dubbelop krijgen, maar dat is logisch.

Uiteindelijk zullen alle tantezeggers via hun ouders de erfenis van de nu overleden ongetrouwde tante krijgen. De een wat eerder dan de ander, afhankelijk van hoe snel de ouders overlijden. En als de ouders de erfenis niet eerst opmaken, natuurlijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP:
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen (klik hier).

Zoals de vraag: Wat is een kindsdeel?


Of de vraag: Wat mag een executeur wel of niet doen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE