Kan iemand bij leven alles wegschenken?


9 maart 2012

Vraag nummer: 27718

Kan iemand bij leven alles wegschenken? Mijn broer bevind zich in de laatste fase van het leven. Hij heeft schulden dus wij zullen de erfenis niet aanvaarden. Hij heeft bij leven al zijn spullen aan ons, de familie geschonken, kan dit later problemen opleveren?

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, het mogelijk benadelen van schuldeisers of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (EUR 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

U zult ook komen te staan voor de vraag of u de uitvaart van uw broer wilt regelen of niet. U kunt kiezen tussen het zelf regelen of het overlaten aan de gemeente. Maar in het laatste geval hebben nabestaanden geen inspraak en is er vaak geen afscheidsmogelijkheid. Zie bijvoorbeeld de vraag Broer overlijdt; broers/zussen voor de kosten verantwoordelijk? en vele andere vragen in de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen (klik hier).

Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?


Of de vraag: Wat mag een executeur wel of niet doen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.