Herroepen benoeming executeur


12 oktober 2013

Vraag nummer: 35918

Ik ben door mijn tante benoemd tot executeur in haar testament. Gezien de verslechterde relatie wil ik uit het testament geschrapt worden. Mijn tante wil alles laten zoals het is en heeft geen zin in 'rompslomp en gedoe'. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik niet de juiste persoon ben die na haar dood de zaken regelt. Kan ik in dit geval zelf het testament laten wijzigen, buiten mijn tante om?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Ik vermoed dat men altijd kan weigeren om als executeur op te treden, net als men altijd een erfenis kan weigeren. Een benoeming is soms om andere redenen ook niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de beoogde excuteur ernstig ziek is geworden of inmiddels zelf is overleden.
Maar ik adviseer u om uw vraag telefonisch voor te leggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (EUR 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

Overigens kunt u altijd een notariskantoor in uw woonplaats bellen en een vraag voorleggen of een afspraak maken. Een kort (telefonisch) advies is vaak kosteloos. Adressen vindt u op internet en in het telefoonboek.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen (klik hier).

Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?


Of de vraag: Wat mag een executeur wel of niet doen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >