Apart begraven van het hart


6 juli 2016

Vraag nummer: 46699

Verwijzend naar vraag 5402 wil ik toch weten of het hart apart begraven kan worden in een ander land. Dit is de wens van mijn vrouw die wil dat haar hart bij haar overlijden in Schotland (haar geboorteland) wordt begraven en haar lichaam in Nederland.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb er nog eens over nagedacht, maar ik kom in mijn overwegingen nog steeds niet verder dan in vraag 5402 uit 2008.

Je zou het uitnemen van het hart en dat een andere bestemming geven misschien kunnen legaliseren door een verlof tot ontleding, omdat het uitnemen van het hart op zich een wens van de overledene is. Er is dan geen verplichting om het 'uitgenomen lichaamsmateriaal' samen met de rest van het lichaam te begraven of te cremeren.

Maar u vraagt iets waar - zoals ik in 2008 al schreef - onze wetgeving niet in voorziet. Ik kan niet met zekerheid een manier noemen waarop aan de wens van uw vrouw voldaan kan worden. Misschien kan het wel, als zij niet in Nederland overlijdt, maar in Schotland.

Het zou trouwens wel verstandig zijn als uw vrouw haar wens in een codicil of liever nog een testament neerlegt. Misschien zijn er op het moment van haar overlijden toch nog oplossingen. En dan kan de wens van groot belang zijn.
Als u bijvoorbeeld na het overlijden van uw vrouw een chirurg zou vinden die bereid is om het hart uit te nemen, is er al een belangrijke feitelijke stap gezet. Maar het is dan ook de vraag of een ziekenhuis een operatieruimte voor een dergelijke ingreep ter beschikking wil stellen. Nog afgezien van het punt dat operatiekamers vaak weken of zelfs maanden vooruit vol gepland zijn. Een privé kliniek kan misschien wel op korte termijn een OK ter beschikking stellen.

Nog los van de vraag of het wettelijk kan, lijkt het mij ook praktisch niet eenvoudig te realiseren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn