Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Urn begraven in polen wat heb ik nodig om het goed te laten verlopen (2)

28 april 2024

Vraag nummer: 68232

urn naar polen brengen om daar te laten begraven wat heb ik daar voor nodig moet je het aanvragen bij de poolse ambesade en mag je de originele overlijdings akte opsturen

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb u een week geleden al geschreven dat er voor het brengen of verzenden van de urn van Nederland naar Polen geen papieren nodig zijn.
Men kan een urn in de auto leggen en gaan rijden of gewoon als postpakket versturen. Er is geen wet of verdrag die hier eisen aan stelt.

U hoeft niets aan te vragen bij de ambassade van Polen.

Welke papieren de begraafplaats in Polen stelt, moet u daar, bij de administratie van de begraafplaats, (laten) vragen. Iedere begraafplaats kan eigen regels of werkwijze hebben. Die kent een ambassade ook niet allemaal.

U kunt geen originele akte van overlijden opsturen, want die hebt u niet en krijgt u niet. En hebt u niet nodig.
Dat moet ik even uitleggen.
Als iemand overlijdt, wordt bij de gemeente waar die persoon overleden is, aangifte gedaan. De ambtenaar van de burgerlijke stand van die gemeente maakt dan de akte van overlijden. Dat is de originele akte. Die originele akte blijft altijd in het archief van de gemeente. Die wordt nooit afgegeven.
Maar mensen hebben soms een bewijs van het overlijden nodig. Wat zij dan kunnen krijgen van de gemeente waar de persoon is overleden, is een kopie of een uittreksel van de akte van overlijden. Dat is dus geen origineel, maar een kopie die rechtsgeldig is. Die kopie wordt vaak geprint op speciaal papier en ziet er daarom 'origineel' uit, maar is het niet.
Zo'n 'origineel uittreksel' kost ongeveer 17 euro. Je kunt ook een uitreksel in verschillende talen krijgen, die kost denk ik het dubbele.

U kunt zo'n 'origineel uittreksel' naar Polen sturen, maar meestal is een gewone kopie of scan van dat uittreksel voldoende. Dan kunt u dat dure 'origineel' ook nog ergens anders voor gebruiken.

Mensen zijn soms bang dat ze geen nieuw 'origineel uittreksel' van de akte van overlijden kunnen krijgen, als ze hun exemplaar afgeven of opsturen. Maar dat is geen probleem. Men kan altijd een nieuw uittreksel van de akte van overlijden bij de gemeente aanvragen. Je kunt er ook 10 of 50 aanvragen. Maar ze kosten van 17 euro per stuk, dus ik zou er zuinig mee zijn.
U kunt beter een gewone kopie of scan of foto van het uittreksel maken en die opsturen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder