Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Buitenlandse schoonmoeder in Nederland laatste rustplaats (asbus)


6 juni 2018

Vraag nummer: 55217

Goedendag,

Mijn schoonmoeder is Russische en zojuist overleden. Mijn vrouw wil haar as naar haar crematie naar Nederland overhalen en haar hier in Nederland een laatste rustplaats geven.

Kan een niet Nederlandse ingezetene een laatste rustplaats in NL krijgen? En zijn er voorwaarden waaraan voldaan dient te worden?

Antwoord:

Geachte heer,

Gecondoleerd. Uw vrouw ook, natuurlijk.

Zeker kan een niet-Nederlander (m/v) in Nederland een laatste rustplaats krijgen. Dat kan op een begraafplaats of een urnenbewaarplaats. Maar uw vrouw kan de asbus ook gewoon thuis bewaren. Ik weet alleen niet of men in Rusland de asbus als nabestaande zelf in handen kan krijgen, dan wel of die alleen naar een begraafplaats of iets dergelijks gestuurd moet worden, zoals in Duitsland en Frankrijk het geval is.

Er is geen enkele voorwaarde waar de asbus aan moet voldoen om in Nederland ingevoerd te worden. Het kan en mag gewoon altijd. Er zijn dus ook geen eisen voor het vervoer. U kunt hem zelf meebrengen, per auto of vliegtuig, per post laten versturen, alles kan.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Vervoer asbus buitenland'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Asbus uit Duitsland halen? Zie de eerdere vragen over dit onderwerp zoals vraag nummer: 51890 'Urn in Duitsland (Urnenanforderung)' in de subrubrieken Buitenland of Vervoer asbus (buitenland).

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE