Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Broer in Duitsland overleden; fiscale aftrek?


4 september 2018

Vraag nummer: 56026

Mijn broer woonde in Duitsland en is plotseling overleden .
Hij was alleen. mijn andere broer en ik hebben afstand getekend voor de erfenis omdat we wisten dat hij schulden had. We hebben wel zijn begrafenis betaald dat blijkt gebruikelijk te zijn in Duitsland. Nu is mijn vraag kan ik deze kosten van de begrafenis terug vragen bij de belastingdienst en ook eventuele kosten van reis en verblijf kosten

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd met het overlijden van uw broer.

Het is zowel in Duitsland als in Nederland gebruikelijk dat nabestaanden de uitvaart regelen en betalen. Maar verplicht zijn ze er niet toe. Als ze erfgenaam zijn maar afstand doen van de erfenis, is er voor broers en zussen geen verplichting om de uitvaart te betalen. Dat is in Duitsland en Nederland gelijk.

Er is hooguit een morele verplichting. Maar die is natuurlijk ook heel belangrijk. U gunt uw broer een nette begrafenis; dat blijkt wel uit uw handelen.

Maar uw eigenlijke vraag is of u de kosten van de begrafenis en van de reis- en verblijfkosten bij de Belastingdienst terug kunt vragen. Helaas, dat kan niet. Al sinds 2001 zijn de uitvaartkosten van broers of zussen niet meer fiscaal aftrekbaar. Zie vraag 7285 'Zijn begrafeniskosten fiscaal aftrekbaar? (Overzicht wanneer wel/geen fiscale aftrek)' in de lijst van Meest gestelde vragen. Op het aangifteformulier voor de Inkomstenbelasting ziet u daarom al jarenlang ook geen vragen meer over een overlijden in de familie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Van wie is de grafsteen?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE