Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aftrekbare kosten gedenksieraden?


22 maart 2017

Vraag nummer: 50179

Van de week kreeg ik een klant die vertelde dat ze de factuur voor de herdenkingssieraden die ik heb gemaakt mocht aftrekken van de belasting.

Ik zou hier graag meer over weten, of het klopt en hoe het dan ingediend kan worden. Bij de belastingdienst heb ik er niet echt wat over terug kunnen vinden.

Ik zou graag mijn klanten hierover goed willen informeren.

met vriendelijke groet,

Marjolein
www.herdenkingskralen.nl

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan het u meteen en precies vertellen. Op de site van de belastingdienst en in een belastinggids zult u er niets over terug kunnen vinden omdat fiscale aftrek simpelweg niet aan de orde is.

De aanschaf van herdenkingssieraden is niet aftrekbaar van enige belasting. Ik denk dat het ook nooit aftrekbaar is geweest.
In 2001 zijn de regels voor fiscale aftrek in verband met een overlijden ernstig versoberd. Tot 2001 mocht men bijvoorbeeld als erfgenaam de kosten van de uitvaart van een alleenstaande oom of tante aftrekken. Ook kosten als (de huur van) rouwkleding waren binnen bepaalde marges aftrekbaar. Maar dat was in een tijd dat het gangbaar was dat mensen in een donker kostuum naar een uitvaart gingen en mensen soms gelegenheidskleding huurden. Dat komt tegenwoordig bijna niet meer voor.

Essentieel voor de aftrek was destijds, dat er een directe relatie met het overlijden en met de uitvaart en de uitvaartplechtigheid was.
Herdenkingssieraden zijn echter geen noodzakelijk element van een uitvaart of van een uitvaartplechtigheid en zullen ook in de vorige eeuw, tot het jaar 2001, niet aftrekbaar zijn geweest van de belasting. Herdenkingssieraden zijn een persoonlijke keus na de uitvaart, die niets met de uitvaartplechtigheid van doen hebben.
Ik kan nog bedenken dat als het gaat om een sierraad waarin ook as bewaard kan worden, iemand kan stellen dat het sierraad net zo goed als een urnennis of een urnengraf een bewaarplek van as kan zijn. Zo'n vergelijking is ook niet relevant omdat urnennissen en urnengraven ook niet fiscaal aftrekbaar zijn.

Uitvaartkosten zijn sinds 2009 niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting; wel nog van de erfbelasting die over de nalatenschap van de overledene moet worden afgedragen (boven bepaalde drempels).

Zie ook vraag 'Zijn begrafeniskosten fiscaal aftrekbaar?' in de lijst van Meest gestelde vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE