Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven en vervoeren urn uit Duitsland


11 maart 2014

Vraag nummer: 37642

in duitsland gecremeerd en begraven, is het mogelijk de urn op te graven en naar holland te vervoeren

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, het is mogelijk om een in Duitsland begraven urn op te laten graven en naar Nederland over te brengen. Echter, dat kan niet zomaar. In Duitsland wordt een opgegraven urn niet afgestaan aan nabestaanden. Nabestaanden kunnen ook niet zomaar zelf verzoeken om een opgraving. Er moet volgens de Duitse regels zekerheid zijn dat de asbus elders weer herbegraven wordt.

Er moet een formeel verzoek (een 'Urnenanforderung') komen van een begraafplaats of crematorium in Nederland, of een Nederlandse uitvaartondernemer, die bij de begraafplaats in Duitsland de urn opvraagt. En verklaart dat de asbus in Nederland wordt herbegraven. Anders mag de begraafplaats de urn niet afstaan.
Als de urn dan eenmaal in Nederland is, mag de begraafplaatshouder of de uitvaartondernemer de urn aan u geven. Want dan geldt het Nederlandse en niet het Duitse recht.
Als u de urn hier wilt herbegraven, is het het makkelijkst en meest logisch om de aanvraag te laten doen door de begraafplaats waar u de urn wilt laten herbegraven.

Zie vergelijkbare vragen over opgraving en transport van een asbus in de subrubrieken 'Buitenland'. 'Overig cremeren' en 'Vervoer asbus'. U kunt ook zoeken op de termen Duitsland en op Urnenanforderung.
Zie ook vraag 3033 'Crematie opgegraven resten uit buitenland; eisen verlof?' in de sub-rubriek Buitenland.

Nog een puntje. Als de asbus in Nederland is aangekomen, moet de bus volgens de Nederlandse wet nog een maand worden bewaard. U mag zelf de asbus bewaren; dat heeft niet een uitvaartondernemer of crematorium- of begraafplaatshouder te doen. Feitelijk betekent het dat de as nog niet mag worden verstrooid binnen die maand. De asbus mag wel al in een graf worden geplaatst, of natuurlijk gewoon thuis worden bewaard, gedurende die maand.

Vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >