Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Medical certificate from a Government Health Authority (Griekenland)


9 mei 2019

Vraag nummer: 57843

Mijn onlangs overleden vrouw wil een gedeelte van haar as uitgestrooid hebben in Griekenland. Van het crematorium krijg ik in het Engels een crematiebesluit.
Antwoord ambassade:Dear Mr. Op den Kamp,
>
> For the transportation of the ashes the Consulate may issue a
> certificate in both languages greek and English, upon receipt of the
> certificate of death of your wife issued within the last 6 months and a Medical certificate from a Government Health Authority in the Netherlands, duly apostilled for its genuity in the Rechtbank, in the english language, which states that:
>
>
> "The ....... Health Authority hereby duly certifies that the ashes of
> Mr. ....... which are to be transported to Greece, do not have any
> infections, which could be of danger to the public health, according to the international health standards and the World Health Organisation. Also it is hereby certified that the above-mentioned ashes do not have any parasitic, contagious or pestiferous infections, which require for health measures to be taken in order to protect the public health and can safely be carried to Greece".
> The cost is 10 euros in cash and you either might come to the consulate (you will be receiving the document ad hoc), or you may send it to us via post the documents requested along with a return envelope.

Antwoord:

Geachte heer,

In Nederland is geen Government Health Authority aan te wijzen die medische certificaten afgeeft (dat doen artsen, voor en over hun patiƫnten). Ook geen ander onderdeel van de overheid of andere 'officiƫle' instantie. En zeker niet over crematie-as.
Rechtbanken geven geen verklaringen af over de authenticiteit van verklaringen van overheden. Soms, in bepaalde gevallen, doen notarissen dat.

Een verklaring eisen dat in de as van een overledene geen 'parasitic, contagious or pestiferous infections' zitten, is een onbegrijpelijke eis. Als een overledene is gecremeerd is dat op zulke hoge temperaturen gedaan dat geen enkel leven van bacterien, parasieten of andere in beginsel de volksgezondheid bedreigende organismen mogelijk is. Per definitie is het zo dat zich in as geen bedreigingen voor de volksgezondheid meer bevinden. Men wil zoiets als een verklaring van de overheid dat de zon niet schijnt als het nacht is. Zulke verklaringen geeft de overheid niet af.

Ik hoor wel eens vaker dat buitenlandse ambassades vreemde eisen noemen, maar deze Griekse voorwaarde staat in mijn top-3 van onzinnig, onnodig en onmogelijk uit te voeren. Voor wat betreft het vervoer van een asbus of as, wel te verstaan.

Als ik u was zou ik de as gewoon in uw handbagage meenemen, als u per vliegtuig reist, samen met een crematieverklaring in het Engels van het crematorium. Als u met de auto gaat is er al helemaal geen probleem.
Ik geef u 100% kans dat u de as probleemloos kunt invoeren en de as probleemloos kunt verstrooien. Als u het feitelijk doet, tenminste. En niet allemaal vragen gaat stellen waar u onzinnige antwoorden op kunt krijgen.

Ik geef ruim 30 jaar dit praktische advies en nog nooit heb ik te horen gekregen dat iemand met het opvolgen van dit advies een probleem heeft ondervonden.
Als u zelf een positieve of negatieve ervaring hebt, hoor ik het later ook graag van u.

Zie vraag 'Transporteren asurn' in de lijst van Meest gestelde vragen. En de vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'As verstrooien' en 'Vervoer asbus buitenland' van de rubriek Cremeren.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen, zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >