Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Cremeren en as uit Duitsland


13 november 2017

Vraag nummer: 52732

Ik woon al meer als 30 jaar in duitsland waar ik zeer waarschijnlijk ook zal sterven. Mijn laatste woonplaats was Ede. Nu wil ik persé gecremeerd worden en mijn as verstrooid. Waar weet ik nog steeds niet, in ieder geval wil ik niet in een urn verblijven. Bosbegraafplaats waar dan ook is best. Hoe moet ik dat van te voren gaan regelen. Bijv.: de crematie in Duitsland? Dan een tijd later de as terug halen/aanvragen? Kan dit een door mij gekozen persoon (zoon, partner) doen? Moet ik dit bij een duitse Bestatter regelen? Bij voorbaat hartelijk Dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hoeft dit niet tevoren te regelen. Dit kan probleemloos gebeuren na uw overlijden. Een officiële uitvaartinstelling in Nederland kan bij het crematorium in Duitsland uw as opvragen. Dan kunnen uw nabestaanden de as in Nederland ophalen en op een Nederlandse bosbegraafplaats verstrooien.

Een Duitse Bestatter kan niet regelen dat uw nabestaanden de as persoonlijk in handen krijgen. Alleen dat de as naar een Nederlandse begraafplaats word verstuurd. Maar dan moet hij daar afspraken mee maken. Ik schat in dat dat duurder is, omdat het voor hem vreemd zal zijn en hij er relatief veel tijd voor nodig zou hebben om alles uit te zoeken en te regelen.

Een aantal Nederlandse instellingen heeft hier ervaring mee en regelen het snel en goedkoop. Bijvoorbeeld de stichting Grafzorg Nederland.

Zie de eerdere vragen over dit onderwerp zoals 2 maanden geleden vraag nummer: 51890 'Urn in Duitsland (Urnenanforderung)' in de subrubrieken Buitenland of Vervoer asbus (buitenland).

Als Nederlandse crematoria een asbus uit het buitenland krijgen, moeten zij een maand wachten met de afgifte van de asbus aan familie. Grafzorg heeft een regeling waarbij men geen maand hoeft te wachten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >