Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As verstrooien Indonesië (1)


11 februari 2020

Vraag nummer: 60012

Op de website van de Indonesische ambassade staat onder 'Transporting Ashes' een lijst met acht punten waaraan moet worden voldaan om de as te mogen verstrooien in Indonesië. Punt 6 kan voor heel veel nabestaanden het struikelpunt zijn om as te kunnen verstrooien in Indonesië. Ik zoek ervaringen van andere nabestaanden met het voldoen aan punt 6 en het advies hoe dit kan worden opgelost.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik verwijs u naar mijn antwoord op vraag 58030 'Asverstrooiing Indonesië regels anno 2019' van 5 juni 2019. En vele andere antwoorden op vragen in de subrubriek 'Vervoer asbus en verstrooien as buitenland' en de subrubrieken 'As verstrooien' en 'Buitenland' inzake het verstrooien van as op Bali, de Molukken of andere Indonesische eilanden.

Naar mijn ervaring is het niet nodig - en ondoenlijk - om aan de voorschriften die op de site van de ambassade staan voor het vervoeren en verstrooien van as te voldoen. Juridisch en wettelijk gezien vallen ze in de categorieën 'Onzin' en 'Vergeet het maar'.
Deze voorschriften stoelen niet op Nederlandse wetgeving en internationale verdragen. Ik heb het dringende vermoeden dat het ook geen basis heeft in Indonesische wetgeving. Ik heb dat niet kunnen vinden en die basis staat niet in de voorschriften van de ambassade. Ik zie het als een eigen bedenksel van overijverige ambtenaren, zonder een correcte grondslag en zonder juridische betekenis.

Ik wil niet onhoffelijk zijn tegenover een gastland dat as ontvangt, maar ik adviseer u toch om het te negeren.
Een engelstalige crematieverklaring van het Nederlandse crematorium is voldoende, voor het geval er iemand ooit naar vraagt. En dat is zelden het geval.
Ik geef dit advies al ruim 30 jaar aan inmiddels vele honderden mensen; ik heb nog nooit gehoord dat er een probleem was.

Ik vraag mensen regelmatig om hun ervaringen met mij en mijn lezers te delen. Ik kreeg de volgende reactie 'As verstrooiing in Indonesië 2'. Ik verzoek andere lezers en gebruikers van mijn adviesrubriek ook hun ervaringen te delen. Helaas doen weinigen dat; als alles goed gaat, vergeet men dat. Als er een probleem zou zijn geweest, is er eerder de neiging om op deze site terug te komen, denk ik.

Ik zou het zeer op prijs stellen als u later uw ervaring in deze rubriek zou melden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie voor een kort verslag van de invoer van de asbus vraag 60572 'As verstrooien Indonesië (3); onze ervaring'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >