Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asverstrooiing Indonesië regels anno 2019


5 juni 2019

Vraag nummer: 58030

Geachte heer van der Putten,

Dit najaar willen wij met de as van mijn vader en mijn moeder naar Indonesie om hen samen daar uit te strooien. Mijn vader is recentelijk overleden en mijn moeder 10 jaar geleden.
De indonesische ambassade heeft nog steeds veel regeltjes voor het meenemen ter verstrooing van as in Indonesië. Nu ook dat de (reeds verzegelde asbus) ook door hen verzegeld moet worden.
Denkt u dat we nog steeds voldoende hebben aan crematie verklaring in het engels en uitreksel overlijdens akte?

Met vriendelijke groet,
Lian

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik denk inderdaad dat u ook 2019 nog voldoende hebt aan een crematieverklaring in het Engels en een overlijdensakte. Maar als dat voor u onveilig voelt, kunt u de asbus laten verzegelen bij de Indonesische ambassade.

Wat betreft de regeltjes: de Nederlandse wet eist niet het verzegelen van de asbus. Er zijn ook geen internationale verdragen die het verzegelen van een asbus op een ambassade voorschrijven. Ik heb ook het dringende vermoeden dat er in Indonesië geen wet is die regelt dat alleen asbussen het land mogen worden binnengebracht als zij op een ambassade verzegeld zijn. Ik ken geen enkel land met een dergelijke wetgeving. Ik ken wel ambassades die behoefte hebben aan een soort van zelf bedachte richtlijn, vanwege de regelmatige vragen die men krijgt.

Het zou in elk geval prettig zijn als u uw persoonlijke ervaringen dit najaar met mij en mijn lezers zou willen delen. Indonesië is een veel voorkomende bestemming voor het verstrooien van as. Veel mensen hebben een bijzondere band met dit land. Het kan voor andere lezers heel waardevol zijn om van uw ervaring kennis te kunnen nemen.

Ik heb in ruim 32 jaar tijd nog nooit gehoord dat het vervoer naar en het verstrooien van as in Indonesië een probleem was.

Zie ook de ervaringen van andere mensen: 'As verstrooiing in Indonesië 2'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Naschrift:
Mevrouw heeft verslag gedaan van haar ervaring:

Ik was blij met uw advies toentertijd, dat heeft mij echt geholpen om het allemaal in gang te zetten. Dank u.

Met vriendelijke groet,
Lian

De tocht begint met de Indonesische Ambassade. Ik kreeg via via een link naar de betreffende pagina (deze werkt echter niet meer) op internet.
Je hebt een overzicht nodig van wat ze allemaal van je willen zien.

Er waren (in 2019) 2 dingen best lastig:
1. Kopie Paspoort overleden persoon
2. Contact Persoon wonende in Indonesië die bereid is een en ander daar voor je te regelen en kopie identificatie van de Contact Persoon
Declaration letter from family member/ relative of the deceased stating who will receive the ashes of the deceased and a person who is responsible for the ceremony. The Declaration letter should be accompanied by letter of permission approved by the local government or relevant institution where the ashes will be scattered. A photocopy of Indonesian Identity Card (KTP) of the family member / relative is also needed. (declaration letter download here)
3. De overige documenten zijn wat simpeler te verkrijgen: Application Letter, Identificatie aanvrager, Crematieverklaring, Uittreksel overlijdensakte, Verklaring "ín ontvangstneming as" en je Travel Itinerary.

Als je alle documenten en de as bij elkaar hebt, maak je een afspraak met de ambassade en ga je met alles ernaartoe.
Aangezien ze je Travel Itinerary nodig hebben, kan je pas een afspraak maken nadat je je reis geboekt hebt.

Op de ambassade plaatsen ze de as in een container van hard plastic en verzegelen de container (zie foto, 2 containers want voor mij waren het mijn vader en moeder).
Je krijgt de container en een heel officieel uitziend document mee. Daarachter geniet zitten alle documenten die je zelf hebt aangeleverd.
Kosten nul. En het ambassade personeel was heel behulpzaam en professioneel.

De containers hebben we met handbagage meegenomen en dat ging heel goed.
Op Schiphol vragen ze wat het is, je legt het uit, laat de documenten zien en het is ok.
Wij vlogen Singapore Airlines en kregen de tip om NIET aan het cabine personeel te melden wat we bij ons hadden, vanwege mogelijk bijgeloof. Dit dus niet gemeld. Koffertje met as containers bovenin gedaan, niets aan de hand.
Bij aankomst in Jakarta wederom eruit gepikt en weer uitgelegd en documenten laten zien. Wat opviel was het respect waarmee we toen behandeld werden.

Ik zag ertegenop maar alles ging dus prima en we hebben op een heel mooie manier daarna een laatste groet kunnen brengen in het bijzijn van familie.

---------

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >