Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asverstrooiing Indonesië regels anno 2019


5 juni 2019

Vraag nummer: 58030

Geachte heer van der Putten,

Dit najaar willen wij met de as van mijn vader en mijn moeder naar Indonesie om hen samen daar uit te strooien. Mijn vader is recentelijk overleden en mijn moeder 10 jaar geleden.
De indonesische ambassade heeft nog steeds veel regeltjes voor het meenemen ter verstrooing van as in Indonesië. Nu ook dat de (reeds verzegelde asbus) ook door hen verzegeld moet worden.
Denkt u dat we nog steeds voldoende hebben aan crematie verklaring in het engels en uitreksel overlijdens akte?

Met vriendelijke groet,
Lian Go

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik denk inderdaad dat u ook 2019 nog voldoende hebt aan een crematieverklaring in het Engels en een overlijdensakte. Maar als dat voor u onveilig voelt, kunt u de asbus laten verzegelen bij de Indonesische ambassade.

Wat betreft de regeltjes: de Nederlandse wet eist niet het verzegelen van de asbus. Er zijn ook geen internationale verdragen die het verzegelen van een asbus op een ambassade voorschrijven. Ik heb ook het dringende vermoeden dat er in Indonesië geen wet is die regelt dat alleen asbussen het land mogen worden binnengebracht als zij op een ambassade verzegeld zijn. Ik ken geen enkel land met een dergelijke wetgeving. Ik ken wel ambassades die behoefte hebben aan werkverschaffing.

Het zou in elk geval prettig zijn als u uw persoonlijke ervaringen dit najaar met mij en mijn lezers zou willen delen. Indonesië is een veel voorkomende bestemming voor het verstrooien van as. Veel mensen hebben een bijzondere band met dit land. Het kan voor andere lezers heel waardevol zijn om van uw ervaring kennis te kunnen nemen.

Ik heb in ruim 32 jaar tijd nog nooit gehoord dat het vervoer naar en het verstrooien van as in Indonesië een probleem was.

Zie ook de ervaringen van andere mensen: 'As verstrooiing in Indonesië 2'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE