Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Resten as niet tot stof vermalen


28 juli 2013

Vraag nummer: 35185

Goedendag,

Mjin vriend is terminaal. Hij wil worden gecremeerd, maar ik wil niet dat de asresten vermalen worden, maar het ruwe materiaal.
Dus wat as (resten van kleding en kist) en broze niet vermalen gecremeerde botten en schedel.
Als dit niet in een urn past, dan gewoon in een kistje dat ik zelf aan lever.
Mag dit? wettelijk gezien?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is geen wettelijke verplichting om as na crematie in een cremulator te vermalen tot poeder. Het is meer een gewoonte, omdat het het verstrooien van as natuurlijk makkelijker maakt dan wanneer er nog stukken schedel en bot in de as zitten. Ook het bergen van de as in een asbus is met vermalen as makkelijker dan met stukken bot. Maar het is geen verplichting.
Bij mijn weten hebben crematoria hier geen regels voor.

Artikel 58 Wlb schrijft voor:
1. Na de crematie bergt de houder van het crematorium de as.
2. De as wordt geborgen in één of meer asbussen. Een asbus wordt gesloten en op de bus worden de naam en de voorletters van de overledene, alsmede een registratienummer, vermeld.
3. Een deel van de as kan op verzoek van een nabestaande op een andere wijze worden geborgen en aan de nabestaande ter beschikking worden gesteld.

De wetgever stelt echter geen eisen aan de vorm en het formaat van de asbus. Als botten niet in een standaard asbus passen, kan er natuurlijk een ander alternatief worden gebruikt. Het gaat er de wetgever maar om dat de asbus gesloten kan worden en dat de naam van de overledene aan de buitenkant vermeld worden, gewoon om te weten om wiens as het gaat en om verwisseling te voorkomen. Daar dient het registratienummer ook voor, om een boekhouding te hebben waar alles in terug te vinden is. Ik denk dat je inderdaad best een kistje, doos of trommel als asbus kunt gebruiken. Als er maar een deksel op zit.
Tegenwoordig geldt ook niet meer de vroegere wettelijke eis dat de asbus hermetisch gesloten moet zijn. Gewoon dicht kunnen is genoeg.

Het crematorium moet het kistje met as dan wel 1 maand bewaren, voordat zij het aan u mag afgeven. Net als met elke andere asbus.

Toevallig had ik enkele maanden geleden te maken met een tegenovergestelde zaak. Ik kreeg de vraag van een vrouw wiens echtgenoot in het buitenland gecremeerd was maar wiens asresten daar niet vermalen waren, of de as niet alsnog vermalen zou kunnen worden. Ja, natuurlijk. Dat zou ze zelf mogen en kunnen doen, maar dat vond zij geen aantrekkelijk idee. Ze heeft de as toen gewoon bij een Nederlands crematorium alsnog laten vermalen.

Kortom, als u het crematorium t.z.t. vraagt de as niet te vermalen zie ik geen reden waarom men niet aan deze wens zou voldoen.

Vergelijk ook vraag 3966 'As niet vermalen' over het (niet kunnen) verstrooien van niet vermaalde as.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE