As niet vermalen; toch verstrooien?


24 augustus 2005

Vraag nummer: 3966  (oude nummer: 6353)

Geachte heer v.d. Putten,

Indien een overledene heeft aangegeven dat hij niet wenst dat zijn resten na crematie vermalen worden in een cremulator dient men dit te respecteren. Welke beperkingen geeft dit bij verstrooiing?

A de Kanter

Antwoord:

Geachte heer,

Een goede vraag. De wetgever heeft dit formeel niet geregeld; de wetgever gaat er van uit dat as as is. Fijn gemalen of niet. Het is het product van de crematie en dat is het enige dat voorgeschreven is: het proces cremeren en niet dat het eindproduct fijn vermalen moet zijn.

Ik denk dat je niet-vermalen as ook mag 'verstrooien', maar degene die verstrooit neemt een risico, namelijk dat mensen of dieren de niet vermalen resten meenemen of er dingen mee doen (ik zou niet weten wat, maar je kunt het vast pakken). Want ik denk dat sommige niet-vermalen resten vrij lang hun vorm kunnen behouden. In een asbus onbeperkt, maar 'verstrooid' misschien ook wel maanden of zelfs jaren lang, als niemand het breekt en het een beetje beschut ligt.

Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat de houder van een begraafplaats of crematorium met een strooiveld zich op het standpunt stelt dat hij geen niet-vermalen as accepteert. Een houder heeft geen verplichting om resten te aanvaarden, als die niet aan zijn norm voldoen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen:TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE