Mijn vriendin machtigen om crematie te regelen ***


10 september 2017

Vraag nummer: 51926

ik heb een zoon daar heb ik geen contakt mee
Kan ik mijn vriendin machtegen om mijn crematie te regelen
En abonementen op te zeggen ?
Mvg wil

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker kunt u uw vriendin machtigen om uw crematie te regelen. Er zijn twee mogelijkheden:

1. Als u het dichtgetimmerd wilt hebben, moet u een testament opstellen en uw vriendin benoemen tot executeur, ook voor de nalatenschap, zodat zij zelf bij uw geld kan. Anders is uw zoon als erfgenaam de enige die bij uw bankrekening kan.

2. Als u het iets minder dichtgetimmerd wilt hebben, kunt u een codicil opstellen. Een codicil is een geheel met de hand geschreven brief (zodat makkelijk aantoonbaar is dat het echt door u zelf is opgesteld; dat is met een getypt of geprint stuk niet goed te bewijzen), waar u een datum en een handtekening op zet. Anders is het niet rechtsgeldig.

Een probleem met het codicil is wel dat uw vriendin zo nog niet aan het geld voor de uitvaartkosten kan komen. Daarvoor moet zij later haar hand ophouden bij de erfgenaam, uw zoon. De vraag is of uw zoon zich gepasseerd zal voelen en moeilijk zal doen om de kosten te vergoeden.

Als u wilt dat uw vriendin uw crematie regelt, maar ook dat zij er geen financiƫle problemen mee krijgt, dan is het verstandig om nu al de kosten van de crematie apart te zetten op een deposito voor uitvaartkosten, onder de bepaling dat dit geld bestemd is voor uw crematie en dat uw vriendin over het bedrag voor dat doel kan beschikken. Zo'n deposito, mits onder de juiste voorwaarden, valt buiten uw vermogen en de erfenis. Het heeft als bijkomend voordeel dat u er geen jaarlijkse vermogensrendementsheffing meer over hoeft te betalen. Maar u kunt wel jaarlijks een rentevergoeding krijgen, zodat het bedrag niet inteert. Als u hiervoor belangstelling hebt kunt u mij mailen (zie mijn e-mail adres in de Bedrijvengids van deze site) en kan ik u laten weten bij welke instelling dit mogelijk is.

In het codicil kunt u ook vastleggen dat uw vriendin aangewezen is om abonnementen op te zeggen en andere praktische zaken te regelen. In een codicil kan men alleen geen geldzaken regelen. Als dat wel nodig is, hebt u een testament nodig. Of een praktische goedkopere oplossing voor uitvaartkosten zoals ik net noemde.

Vergelijk vraag 49719 'Taken bezorger begrafenis (risico kosten regelen uitvaart)'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn