DNA in as?


14 september 2016

Vraag nummer: 47389

Goedendag, naar aanleiding van het filmpje weet ik dat merendeel van de as van de overledene is Mijn vraag is of er DNA aanwezig is in de as?

De witte deeltjes in de as zijn de botjes, en het grijze?

Bijvoorbaat dank voor de reactie.

Vriendelijke groeten Joke Pluim.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In crematie-as is geen DNA meer te vinden. Al het lichaamsmateriaal is verbrand.

De kleur van as kan om verschillende redenen anders zijn. Zie de reeds gestelde vragen over de kleur van as in deze adviesrubriek. Bijvoorbeeld vraag 'Andere kleur as na crematie door medicijngebruik' en de daar genoemde vragen.

Het is niet zo dat de witte deeltjes van as botmateriaal is en het grijze iets anders. Het verschil in wit of grijs is denk ik de lichtval op bepaalde delen van de as.

Als de as na crematie uit de oven komt, zitten er gewoonlijk nog stukjes bot in, die als bot herkenbaar zijn. Het bot is dan heel broos. Alles wat uit de oven komt, wordt in een zogenaamde cremulator of asmolen gestopt. Eerst worden metalen onderdelen uit de as gehaald (denk aan chirurgisch staal en soms aan gesmolten sieraden of het goud uit kiezen). De overgebleven as wordt door het ronddraaien van een metalen bal in een kom vermalen tot fijn as. Het lijkt een beetje op het fijn stampen van iets in een vijzel, dan blijft er ook een poeder over.

De as in asbussen is zo'n fijn poeder, dat geen stukjes bot of verkoolde stukjes hout van de kist e.d. te onderscheiden zijn. Alles is gemengd. Je kunt dus ook niet zeggen dat iets met een bepaalde kleur een bepaalde herkomst heeft.
De as kan soms wel een donkere kleur hebben door de aanwezigheid van meer houtskool tussen de as.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn