Crematiesteentje wettelijk verplicht?


27 januari 2016

Vraag nummer: 45009

Is het wettelijk verplicht om het crematiesteentje op de kist mee in te voeren in de oven

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, het is wettelijk niet meer verplicht om een crematiesteentje op de kist mee in te voeren. Maar dat betekent niet dat u dat niet meer hoeft te doen.

Zie de eerdere vragen over dit onderwerp, zoals vraag Crematiesteentje 2.

Er was tot 1998 een verplichting om een vuurvast identiteitssteentje bij de kist te doen. Dat gold - vreemd genoeg - van 1991 tot 1998 ook voor begraving, waar het tamelijk nutteloos bij is. Zie mijn Handboek Wet op de lijkbezorging (1993) en het boekje Begraving (uitg. SDU, 2007).

Het schrappen van de verplichting om een vuurvast identiteitssteentje gebeurde uit het oogpunt van vereenvoudiging van regelgeving. De wetgever vond het niet (meer) nodig om iets voor te schrijven wat in de praktijk toch al standaard gebeurde. Artikel 9 van het Besluit op de lijkbezorging regelt: "De crematie geschiedt op zodanige wijze, dat vermenging of verwisseling van de as met die van andere lijken niet mogelijk is." Dat geldt niet alleen voor het verbrandingsproces in de oven, maar ook voor de behandeling van de as nadien, totdat de as is geborgen in asbus. Een vuurvast crematiesteentje is een goede manier om de as te identificeren en te voorkomen dat as van verschillende mensen door elkaar gehaald kan worden, ook later in de behandelruimte.
Als crematoria geen crematiesteentje zouden gebruiken, zouden ze iets anders moeten verzinnen om te kunnen waarborgen dat de as identificeerbaar is. Tot nu toe is echter nog geen betere en eenvoudige methode gevonden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn