Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematie en protheses terug 1


21 maart 2017

Vraag nummer: 50167

Geachte heer,

Een collega van mij maakte onlangs mee dat het crematorium weigerde een heupprothese af te staan. Mag een crematorium zich op zo'n standpunt stellen ? En waarop baseert men zich dan ?

Je zou kunnen redeneren dat de opdrachtgever voor een crematie alleen opdracht/toestemming geeft tot feitelijke crematie, geen afstand doet van eventuele prothesen en edele metalen. Die komen n.m.m. de opdrachtgever toe. Op het formulier voor de aanvraag van een crematie wordt ook geen toestemming verleend tot inname laat staan verkoop van prothesen en edele metalen. Psychologisch gaat het vaak zeker niet om een RES NULLIUS !

Wat is uw visie hierop?
Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord:

Geachte heer,

Dit soort verzoeken moet men m.i. voorafgaand aan de crematie doen. Dan kan het crematorium zeggen ‘ja’ of ‘nee’. En kan de familie vervolgens zeggen “Dan zoeken we een ander crematorium”. En omdat de familie dat dan kan zeggen, is een crematorium vaak wat soepeler...
Ik zie er overigens geen enkel probleem in als een crematorium een metalen prothese na afloop van de crematie aan de familie geeft.

Als het verzoek om een prothese te krijgen na afloop van de crematie komt kan het crematorium weigeren, omdat de opdrachtgever door de crematie al afstand heeft gedaan van alles wat bij en in de overledene zat. De opdrachtgever kan achteraf geen aanspraken maken, maar wel van tevoren voorbehouden maken.
Als iemand na afloop van de crematie met die vraag komt, kan het zo zijn dat het crematorium er niet aan kan voldoen omdat men de prothese al in de bak met de andere protheses en edelmetalen heeft gegooid. Wat was dan van wie?

Zie ook:
- vraag 'Verwijdering knieprothese als aandenken';
- vraag 'Crematorium weigert heupprothese te geven aan dochter overledene'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie de vervolgvraag van 26 maart.TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE