Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verwijdering knieprothese als aandenken


3 juni 2003

Vraag nummer: 2281  (oude nummer: 2725)

Geachte heer van der Putten,

een zoon van een overledene confronteerde ons deze week met de vraag of het mogelijk was de (inwendige) knieprothese van zijn vader uit het lichaam te verwijderen, hij wilde deze als aandenken bewaren. Mijn idee is dat dit niet is toegestaan, ik kan er uit de wlb niet zoveel wijzer over worden. Weet u of dit wettelijk tot de mogelijkheden behoort en welke wegen er dan bewandeld moeten worden?

Met vriendelijke groet,

Johan Hoekman

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb een soortgelijke vraag al eens gehad in 1997, zie vraag 1248 'Na crematie wil ik de kunstheup terug' in de sub-rubriek Sieraden en andere grafgiften.

Het komt er op neer, dat de zoon vóór de crematie (of begrafenis) de prothese kan laten verwijderen door bijvoorbeeld een arts. Maar dat de crematoriumhouder niet later de prothese uit de as hoeft te halen, of dat de begraafplaatshouder het later bij een ruiming apart moet houden. Zodra er gecremeerd of begraven wordt, doet men afstand van alles wat in of om een lijk zit. Juridisch kan men er geen aanspraak (meer) op maken. Het is vergelijkbaar met grafgiften (daarom staat die vraag 1248 ook in die sub-rubriek).

Wat de zoon wil, kan, maar alleen vóór de begrafenis of crematie.
Er is natuurlijk geen specifiek wetsartikel voor zo'n wens. Een en ander volgt uit een combinatie van een aantal artikelen in de Wet op de lijkbezorging en het Burgerlijk Wetboek.

mr W.G.H.M. van der Putten

3 juni 2003

Nawoord: ik heb later nog eens over deze vraag zitten denken naar aanleiding van een andere vraag van vandaag (2731, sub-rubriek Diversen). Het ontleden of wegmaken van een lijk is verboden; ook het uitnemen van delen. Als het zou gaan om het uitnemen van een lichaamsdeel zoals een hart, zou het zeker verboden zijn. Organen behoren duidelijk tot het lichaam. Een 'lichaams-vreemd' object zoals een pacemaker mag zeker wel worden verwijderd. Maar zoiets als een knieprothese of kunstheup zit er eigenlijk een beetje tussen in. Ik blijf bij mijn antwoord van gisteren, maar het zit wel op het randje.

W. van der Putten

4 juni 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE