Ashangertjes in Duitsland


23 november 2017

Vraag nummer: 52851

Ik ben benieuwd of mensen in duitsland een hangertje met as van nabestaande mogen hebben. Dat heb ik nog nergens kunnen lezen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het juiste antwoord is zowel 'ja' als 'nee'. Mensen in Duitsland mogen wel ashangertjes hebben, maar ze kunnen de as niet krijgen.

Crematoria en uitvaartondernemingen in Duitsland mogen de as niet aan nabestaanden geven. Er bestaat de verplichting om de as bij te zetten op een kerkhof.

Maar daar is wel een oplossing voor: men laat de as formeel naar Nederland uitvoeren en vanuit Nederland kan de as wel legaal naar de nabestaanden in Duitsland worden opgestuurd. Daar heeft men de hulp van een Nederlandse instelling voor nodig, die de asbus met as kan opvragen. Dat heet een 'Urnenanforderung'.

Zie de eerdere vragen over dit onderwerp zoals 2 maanden geleden vraag nummer: 51890 'Urn in Duitsland (Urnenanforderung)' in de subrubrieken Buitenland of Vervoer asbus (buitenland).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn