Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Urn in vuilcontainer weggooien (2)

17 februari 2020

Vraag nummer: 60076

Stief moeder gooit urn met as in een afval container. Mijn vader is 4 jaar geleden overleden ik heb moeten teken voor de urn want stiefmoeder kreeg hem niet mee zonder mij toestemming had ze moeten overleggen aan gezien ik natuurlijk niet mee akkoord zou gaan om onze vader zo weg te gooien kan ik aan gifte doen erg m van den bosch

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb een paar dagen geleden dezelfde vraag gehad. Waarschijnlijk van een broer of zus van u, want ik denk en hoop dat dit soort kwesties niet dagelijks voorkomt. Ik kijk even naar de eerdere vraag en herken de naam. Een broer van u dus, die eerdere vragensteller.

Natuurlijk is het idioot dat iemand een un in een afvalcontainer gooit. Het is respectloos. Niet alleen tegenover de overledene, maar ook tegenover diens nabestaanden.

Echter, strafbaar is het niet. Alleen als iemand een urn uit een graf of uit een urnennis zou stelen, zou dat grafschennis zijn en strafbaar zijn.
Maar een urn weggooien waar je zelf eigenaar van bent en die je gewoon thuis bewaart, is niet strafbaar.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder