Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urnengalerij/tuin op grond buiten begraafplaats


12 januari 2017

Vraag nummer: 48988

Waarde mr. van der Putten,
het is al weer circa 8 jaar geleden dat wij bij u te rade konden gaan over zaken als het plaatsten van urnen op de gesloten begraafplaats (Huissen centrum). Wij werden als vrijwilligers gedreven door de motivatie om de oude begraafplaats te redden en om ruiming en nieuwbouw te voorkomen.En het is gelukt! Sinds kort is het een formeel Gedenkpark geworden.
Nu concreet:
Naast deze gesloten begraafplaats ligt een stuk braakliggende grond van de kerk. We hebben dat in gebruik als vrijwilligers en willen er iets mee doen. Concreet is er behoefte om er een urnengalerij/tuin te maken. De correspondentie die ik lees in uw overzichten uit 2003 ( Boxmeer-Beugen) stemt ons hoopvol.
Het is dus grond, die niet toebehoort aan de gesloten begraafplaats. Het is formeel van de RK Kerk en die wil zeker helpen het een maatschappelijk verantwoorde functie geven. De wethouder ziet het ook wel zitten.
We hebben veel vrijwilligers die voor bouwen en aankleding ( tuin) veel kunnen doen.Kern is, dat de mensen in de kern van onze gemeenschap de as van hun dierbaren in een muur kunnen plaatsen.
Met de gilden in Beugen heb ik binnenkort contact over practische tips. Het idee van de gildenmuur spreekt mij zo aan, dat het wel een s onderdeel zou kunnen worden bij ons initiatief: een urnentuin met daar onderdeel van een aparte Gilden urnen muur. De Gilden zijn in Huissen belangrijk en behoren ook bij het maatschappelijk doen en laten.

Van belang voor ons is, dat het geen bureaucratische strooppartij wordt met bestemmingsplan wijzigen etc.
Volgens mij is het in Beugen gelukt omdat alle partijen wilden en omdat het onder bouwvergunning viel.
Al;s het lukt zou het vrij uniek zijn. Wat denkt u hiervan? In afwachting van uw reactie groet ik, Martien van Hemmen

Antwoord:

Geachte heer,

Het is helemaal niet moeilijk om een - in wettelijke termen: - urnenbewaarplaats - te realiseren. Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag nummer 2158 (oude nummer: 2565) 'Urnenbewaarplaats buiten begraafplaats' van 10 april 2003. Maar dat antwoord kende u al.
Aan dat antwoord heb ik niets toe te voegen. Het is nog steeds actueel. De situatie in Beugen is denk ik ook goed vergelijkbaar met die in Huissen.

Het is eigenlijk een heel eenvoudig besluit van de gemeente. Dat kan het althans zijn, want er zijn geen bijzondere eisen of voorwaarden te stellen. Met een bestemming zoals bijvoorbeeld 'maatschappelijke doeleinden' kun je al klaar zijn.

Of het gaat om een muur, een galerij met nissen, grote vazen waar asbussen in kunnen worden geborgen of een tuin met graven in de grond, maakt geen verschil.

Het lijkt mij een prima initiatief.
Ik wens u graag veel succes!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE