Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gevolgen as bij niet betalen bewaarkosten


24 maart 2016

Vraag nummer: 45654

Wat gebeurt er met de as als de kosten voor het bewaren (die bij het crematorium maandelijks gaan gelden vanaf 6 maanden na de crematiedatum) niet worden betaald door de contactpersoon, en dit gebeurt structureel niet?

Wordt de as dan uiteindelijk uitgestrooid door het crematorium, ook al zou iemand anders (die dit aangeeft bij het crematorium) bereid zijn om de kosten van bewaring op zich te nemen?

Bij voorbaat dank

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Enkele dagen geleden heb ik antwoord gegeven op eenzelfde vraag: 'Urn weer in handen krijgen (broer betaalt huur nis niet)'.

Als de kosten niet worden betaald, zal de asbus uiteindelijk door het crematorium worden geruimd. Ruiming geschiedt door het verstrooien van de as. Hoe snel de as verstrooid kan worden hangt af van de algemene voorwaarden of het reglement van het crematorium. Soms heeft men een regeling voor de gevolgen van niet betalen, waardoor er na enkele maanden verstrooid kan worden. Als men geen eigen regeling heeft, mag de as na 10 jaar na de crematie verstrooid worden.

Maar in alle gevallen zal het crematorium blij zijn als iemand anders de huur van de urnenruimte wil gaan betalen. U doet er verstandig aan om tijdig schriftelijk bij het crematorium aan te geven dat u de kosten van de huur wilt betalen, als de rechthebbende het niet meer wil doen. Ik zou ook een bevestiging van ontvangst van de brief vragen, als ik u was.

Echter, als de rechthebbende de huur niet meer wil betalen, dan kan het zo zijn dat hij de asbus mee naar huis wil nemen of de as elders wil verstrooien. Daar heeft hij alle recht toe.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE