Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As uitstrooien zonder toestemming van nabestaanden en begraafplaats


30 augustus 2011

Vraag nummer: 25821

Onze stiefmoeder heeft zonder overleg en zonder toestemming van de begraafplaats as uitgestrooid van onze vader op het graf van onze opa/oma/moeder en oom. Ik heb al begrepen dat je niet zomaar as mag uitstrooien. Wat zijn de consquenties en wat voor stappen kunnen wij ondernemen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw stiefmoeder de opdrachtgever van de crematie van uw vader is, is zij gerechtigd om met de as te doen wat zij wil. Tenzij uw vader in een testament of codicil een andere wens had vastgelegd. Er is geen verplichting om met kinderen of andere nabestaanden te overleggen. Het is alleen niet erg fatsoenlijk.

Dat kan ik opmerken over het mogen verstrooien.

Dan heb ik nog enkele opmerkingen over de manier en de plaats van verstrooien.

In sommige gemeenten is het strafbaar om zonder toestemming van de begraafplaats as uit te strooien. Of dat in 'uw' gemeente zo is, weet ik niet. Dat kan in de APV (Algemene plaatselijke verordening) van de gemeente staan, of in de beheersverordening van de begraafplaats als het een gemeentelijke begraafplaats betreft. Men zou dan dus aangifte bij de politie kunnen doen. Of de politie daar dan iets mee doet, is een ander verhaal.

De eigenaar van de begraafplaats zou ook aangifte kunnen doen. Zie vraag Asverstrooiing illegaal en vraag As illegaal verstrooien verstrooien op graf.

En de eigenaar zou schadevergoeding kunnen vorderen wegens de vervuiling van haar terrein. Alleen is dat laatste makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is de schade van de theoretische vervuiling? Enkele tientjes misschien om iets weg te vegen, terwijl een rechtszaak duizenden euro's kost. Feitelijk kun je daar dus niets mee.

Maar al met al: u staat zo voor een voldongen feit. U kunt er feitelijk natuurlijk niets meer aan veranderen. En juridisch ook niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >