Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimte rondom graven


4 juli 2020

Vraag nummer: 61131

Beste, mijn moeder ligt begraven op de islamitische begraafplaats in Almere (Kruidenweg 3). Nu kon zij vanwege de corona niet worden overgevlogen naar land van herkomst net als vele andere moslims met haar. Zij ligt begraven in een graf van 85cm breed en 2meter lang. Alleen is het zo dat er nu geen ruimte is om het graf heen om bij het langs gaan te staan bij het graf. Alle ruimte die er is die wordt gebruikt om andere overledenen te begraven. Zijn hier wettelijke richtlijnen voor ruimte rondom het graf? De grafsteen houder die komt medio augustus / september grafsteen plaatsen bij m'n moeder alleen ben klaar bang dat er dan geen ruimte is zodat hij zijn werk kan doen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn voorschriften in het Besluit op de lijkbezorging voor de afstand tussen kisten. De afstand tussen kisten die worden begraven, moet aan alle kanten minstens 30 cm zijn. Voor grafkelders geldt dit niet. De standaardmaat voor de breedte van kisten is ongeveer 50 cm. Dan kan men voor de maat van de graven ongeveer 80 cm aanhouden.

80 of 85 cm is krap. Op oude begraafplaatsen, uit de 19e eeuw, zult u die breedte van de oude graven ook vaak aantreffen. Op nieuwe begraafplaatsen zullen niet snel meer graven met een breedte van 80 cm worden uitgegeven, omdat dat voor machinaal werken te krap is. Althans, als men een diep graf wil maken, dat bijna 3 meter diep is, voor 3 kisten. Dan is een bekisting nodig om te zorgen dat de kuil niet kan inzakken. En dan wordt de ruimte te klein als men de buurgraven niet wil beschadigen.
Tegenwoordig wordt op begraafplaatsen vaak een maatvoering van 100 bij 230 cm en liever nog 120 bij 250 cm gehanteerd. Dan kan men makkelijker machinaal werken.

Veel begraafplaatsen hebben in hun beheersverordening of beheersreglement de maatvoering van graven en van grafmonumenten opgenomen. Of in uitvoeringsregelingen van hun beheersverordening of beheersreglement. De maat van het graf kan nog iets anders zijn dan de maximale maten van grafmonumenten of een grafbeplanting.

Ik ken de islamitische begraafplaats in Almere niet en ik weet niet of zij een beheersreglement heeft en wat daar in staat. Ik vermoed dat er 1 diep wordt begraven, zodat er waarschijnlijk geen bekisting nodig is.

Voor de wetgever is niet de ruimte boven de grond van belang, maar de ruimte onder de grond. Omdat een ongestoorde ontbinding van lichamen onder de grond de primaire zorg van de wetgever is. Dan moet er zuurstof rond het lichaam kunnen komen.
De afstanden onder de grond zijn natuurlijk eenvoudig door te trekken naar boven de grond is dan is een grafbreedte van 80 of 85 cm toegestaan.

Ik neem aan dat deze begraafplaats ook regels kent voor de plaatsing van grafmonumenten. Dat heeft iedere begraafplaats. U zou daar naar kunnen informeren bij de beheerders.

Vergelijk vraag nummer 59280 'Probleem met onderlinge afstand grafmonumenten ' en andere vragen in de subrubriek 'Grafsteen / monument' en in de subrubriek 'Verordening / reglement'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE