Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrust Urk 3


15 mei 2017

Vraag nummer: 50760

Tarieventabel behorende bij de graf- en begrafenisrechtenverordening.

Hoofdstuk 1
1.1.
Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een graf voor onbepaalde tijd voor personen van 12 jaar en ouder wordt geheven € 3.107,00

1.2.
Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een graf voor onbepaalde tijd voor personen van 1 tot 12 jaar wordt geheven € 2.387,00

1.3.
Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een graf voor onbepaalde tijd voor kinderen jonger dan 1 jaar wordt geheven € 1.675,00

1.4.
Voor het verlenen van het uitsluitend recht op een algemeen graf voor een periode van 30 jaar wordt geheven € 1.520,00

Hoofdstuk 2. Begraven
.......

Nog even een aanvulling op de vraag die ik U eerder stelde; Bovenstaand de tarieven en voorwaarden van begraven binnen de gemeente Urk volgens de regeling van 2015 en gewijzigd nu in 2017. Hier is dus sprake van uitgifte van graven voor 2017 met rechten voor onbepaalde tijd. Deze oude graven (in ons geval een familiegraf uit 1980) krijgen nu evenwel met de nieuwe verordening van 2017 achteraf een tijdsduur toegekend van 30 jaar en ook achteraf is er sprake van het vervallen van de oude rechten( in ons geval in het jaar 2010) zonder dat daartegen bezwaar kon worden ingediend De Gemeente Urk past dus met terugwerkende kracht haar regels aan. Mijn vraag is nu Is dit binnen ons rechtsstelsel mogelijk en wordt hier niet gehandeld in strijd met het legaliteitsbeginsel. U kunt deze vraag plaatsen in Uw rubriek.

Groeten Klaas de Vries

Antwoord:

Geachte heer,

De (op 5 november 2015 vastgestelde) tarieven van 2016 die u noemt, golden tot 1 maart 2017. Ik kan daar niet uit afleiden dat rechten voor onbepaalde tijd met terugwerkende kracht worden omgezet in rechten voor bepaalde tijd.

Zoals ik al eerder schreef: ik zie niet dat of waar in de verordening grafrechten voor onbepaalde tijd die voor 1 maart 2017 zijn uitgegeven, worden omgezet in grafrechten voor 30 jaar.
U hebt ook geen artikel van de verordening kunnen aanwijzen.

Het familiegraf uit 1980 was misschien ook al een graf voor 30 jaar, als ik naar de oude verordening uit 1973 kijk. U zou de beschikking waarmee de rechten toen zijn toegekend moeten nakijken om te zien wat de juiste termijn was.

Als de grafrechten uit 1980 in 2010 zijn afgelopen en u besluit niet om de rechten op het familiegraf te verlengen, dan kan de gemeente het graf pas ruimen na 10 jaar na de laatste begraving in het graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE