Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf verplaatsen ivm gewenste herindeling begraafplaats; bijzetting weigeren?


26 april 2018

Vraag nummer: 54752

In samenhang met vraag nummer 54741 dan nog de volgende vraag; meneer mag dus het graf in het 'oude' vak verlengen maar wij hoeven volgens mij geen bijzetting van een derde en zelfs vierde persoon toe te staan in dit bewuste graf. De grafakte vermeldt dat het graf voor twee (en ten hoogste drie) personen is uitgegeven en bovendien vermeldt het reglement nog in art. 16 dat het bestuur zich het recht voorbehoudt, ook nadat grafrechten zijn verleend, om canonieke redenen begraving van een overledene en met name de bijzetting te weigeren, onder teruggave van de reeds betaalde rechten, of alleen de begraving op een bepaald gedeelte van de begraafplaats toe te staan.
Klopt dit?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de grafakte vermeldt dat het graf voor twee en ten hoogste drie personen is uitgegeven, betekent dat in principe dat er ruimte zou moeten zijn voor drie kisten.
Hoe diep is er de eerste keer in dit graf begraven? Is dat in de 3e laag (van boven af) gebeurd zodat er nog ruimte is voor 2 kisten boven?
Of is de eerste keer in de 2e laag begraven, later in de 1e laag, zodat alleen een 3e kist kan worden bijgezet als het graf eerst geschud wordt?

Bij zo'n akte met twee mogelijkheden is van belang wat de feitelijke situatie is (kan er nu meteen al een 3e kist begraven worden) en wat het oude beheersreglement, dat gold toen het graf werd uitgegeven, voorschreef.

Dat artikel 16 regelt dat het bestuur om canonieke redenen begraving van een overledene en met name de bijzetting kan weigeren, helpt niet in het geval van een herinrichting van de begraafplaats. Herinrichting heeft niets met canoniek recht of canonieke redenen te maken.

Een relevante vraag is nog of het oude en het huidige beheersreglement het schudden van graven toeslaat. Zo niet, kan de 4e persoon niet in dit graf begraven worden. Dat kan voor nabestaanden een argument zijn om de locatie van het graf te verplaatsen. Bijvoorbeeld als men elders een 4-persoons graf kan maken door 2 2-persoons graven naast elkaar te verwerven en er een gemeenschappelijk monument op te leggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE