Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Fout in mijn vraag 46757. Ik bedoelde artikel 84a en niet 84b Wlb


13 juli 2016

Vraag nummer: 46790

Geachte mr Van der Putten; bij mijn vraag 46757 maakte ik een stomme fout. Ik bedoelde artikel 84a (niet 84b) in relatie tot artikel 28 lid 4 t/m 7.
Dit betekent toch dat er ivm 'kennelijke verwaarlozing' sowieso altijd een onderscheid moet worden gemaakt tussen graven waarvan het recht voor of na 1 januari 2010 is gevestigd? Mvgr. Nicoline Zemering.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, men moet altijd even goed rekenen en kijken onder welk regime een graf valt, als het om de verwaarlozingsregel van artikel 28, lid 4 en volgende, gaat.

Persoonlijk vind ik het vooral grappig dat in artikel 84a de termijn van 30 jaar gecultiveerd wordt, terwijl ik sterk de indruk heb dat het noemen van die termijn in artikel 28 zoals die door de wetswijziging van 1 juli 1991 in de wet kwam, eigenlijk een vergissing was. Er is in de jaren '70 van de vorige eeuw met zoveel wijzigingen en amendementen gehaspeld, dat men door de bomen het bos niet meer zag.
Men heeft op een bepaald punt in het lange wetgevingsproces (van 1949 tot 1991) wel eens de idee gehad dat graven voor geen langere termijn dan 30 jaar zouden mogen worden uitgegeven. Later bedacht men dat dat onnodig beperkend was en voor bepaalde bevolkingsgroepen (Joden, Islamieten en sommige Christelijke groeperingen) tegen de religie in ging. Toen is het weer geschrapt. Maar in artikel 28 is het blijven staan.

In de praktijk vind ik de termijnen van de verwaarlozingsregeling van de Wlb niet zo belangrijk. Het gaat bijna altijd over graven die al ruim over de termijn van 30 jaar na de laatste begraving heen zijn.

Een ander, zeker zo belangrijk, punt is dat begraafplaatshouders in hun eigen beheersverordening of beheersreglement een eigen regeling inzake ernstige verwaarlozing en gevaarzetting van het grafmonument kunnen opnemen, waarbij men niet aan de termijnen van artikel 28 en 84a gebonden is. Dat zou ik ze zeker aanbevelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht? (antwoord: neen)

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >