Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Regels voor het vastzetten van urnen?


12 september 2017

Vraag nummer: 51960

Als een urn in een urnenmuur staat op een begraafplaats moet deze urn dan vast staan?
Dus bv gelijmd of achter een glazen wand?
Een weduwe stelt mij deze vraag omdat de urn van haar man zonder enige bevestiging in de urnenmuur staat. Kwaadwillende zouden de urn mee kunnen nemen. Zij maakt zich zorgen hierover. Zijn er regels in deze?
Met vriendelijke groeten,
Marjo Klarenbeek

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zie het antwoord op uw eerdere vraag van begin van de middag.

Mij lijkt dat de betreffende mevrouw zich terecht zorgen maakt. Er verdwijnen inderdaad urnen door vandalisme of andere ongein.

De betreffende mevrouw kan dit bespreken met de beheerder van de begraafplaats waar de urn staat en samen een oplossing zoeken.
Vroeger werd er meestal een bout in de bodem van de nis bevestigd, die door een gat in de bodem van de urn kwam en vast werd geschroefd. Daar ging de asbus bovenop en dan werd het deksel van de sierurn vastgelijmd.

Dit kan alleen als een nis voldoende hoog is om er een boormachine verticaal in te houden om een gat in de bodem te boren. Maar er zijn ook andere oplossingen denkbaar. Beugels die in de achterwand zijn bevestigd, of een deurtje van tralies of glas.
Een eenvoudige optie is het vastzetten van de urn met montagekit. Met een koevoet is de urn dan wel los te wrikken, denk ik, maar het voorkomt een impulsieve daad van een voorbijganger.

Mij lijkt dat de betreffende mevrouw een oplossing mag eisen. Het is in mijn ogen niet acceptabel dat een urn onbeschermd staat en door iedereen meegenomen kan worden. Als de beheerder van de begraafplaats daar niet aan wil, heeft de mevrouw mijns inziens het recht om de overeenkomt van huur van de nis te ontbinden. Een kwestie van een ernstige tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst, in juridische termen. Een huurder van een nis kan en mag verwachten dat een zodanige voorziening zal worden getroffen dat niet iedereen zomaar de asbus kan meenemen.
Dan kan ze haar asbus bij een andere begraafplaats aanbieden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >