Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Botten voor anatomie onderwijs


18 juli 2016

Vraag nummer: 46827

Onze opleiding Fysiotherapie kreeg telefonisch het aanbod van een oud fysiotherapeut haar collectie menselijke botten over te nemen. Zij had die van ooit een patholoog anatoom gekregen. De herkomst van de botten is niet na te gaan. Is het verstandig van het aanbod gebruik te maken? Ziet u aan de andere kant risico's?

Hartelijk dank voor uw aandacht.

Vriendelijke groet,
Hein Duinkerken

Juridisch adviseur college van Bestuur
Hanzehogeschool Groningen

Antwoord:

Geachte heer,

Of het verstandig is om van dat aanbod gebruik te maken, weet ik niet. Dat moet men bij de opleiding Fysiotherapie praktisch bekijken.
Wat ik wel weet is dat het niet illegaal of verboden is om een collectie menselijke botten te hebben. Mits natuurlijk duidelijk is dat het gaat om materiaal dat niet bijvoorbeeld van het terrein van een begraafplaats gestolen is. Maar je mag er mijns inziens van uitgaan dat een patholoog anatoom er ook op een legale manier aan gekomen is. En dat hij de collectie had vanuit een wezenlijke belangstelling voor het vakgebied.

In vroeger tijden was het volstrekt normaal om voor het onderwijs gebruik te maken van echte botten. Toen het mogelijk werd om zulke objecten van kunststof te maken, kreeg dat de voorkeur. Simpelweg omdat veel mensen dat minder eng vinden.

Men kan botten legaal in het buitenland verwerven. En vroeger was het ook mogelijk om botten van bijvoorbeeld ontledingen voor anatomisch onderwijs te gebruiken. In feite blijft dat bij uw hogeschool nog steeds het geval.

Zie vergelijkbare vragen zoals vraag 6648 'Verboden om schedel te hebben?' in de subrubriek Overige begraven/begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >