Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Steenrecht


12 mei 2017

Vraag nummer: 50732

Geachte heer,

Mijn moeder is afgelopen week begraven in het graf bij mijn vader. De huur voor dit graf is in 2014 voor 20 jaar verlengd...
Ik heb vandaag al een brief gekregen waarin staat dat we voor 3 jaar huur moeten bijbetalen zodat de termijn weer op 20 jaar komt...dat begrijpen we, maar er staat verder bij dat we nog 250 euro steenrecht moeten betalen...het graf bestaat al sinds 1974 en de steen staat er ook al sinds die tijd op...hij is alleen tijdelijk verwijderd door een extern bedrijf ivm de begrafenis en het bijzetten van de naam van mijn moeder...mijn vraag is ; wat is steenrecht en zijn wij verplicht om dit te betalen bij een graf dat al 43 jaar bestaat en waar ook al die tijd een steen op heeft gestaan.

Alvast bedankt,
MvG J Brentjes

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd met het recente verlies van uw moeder.

Ik begrijp niet waarom u voor 3 jaar huur moet bijbetalen als er nog 17 jaar te gaan is met het graf. Het is zo dat een overledene minstens 10 jaar begraven moet blijven, om het lichaam in die periode door de aarde te laten opnemen. Dat noemt men de wettelijke termijn van grafrust.
Maar ik zie geen reden om nog 3 jaar huur extra te betalen. Sterker, het is wettelijk verboden om nu al een verlenging voor over 17 jaar te regelen, als dat niet nodig is voor het veilig stellen van de grafrust van 10 jaar.

Wat 'steenrecht' is, weet ik niet. Misschien bedoelt men een vergunning om een grafsteen te mogen plaatsen, maar dat is erg vreemd als er sinds 1974 al een monument staat. Ik zie geen enkele reden om ergens 250,- euro voor te betalen.
Ik denk dat de begraafplaats u maar eens precies moet uitleggen wat dat 'steenrecht' is en waarom u dat verschuldigd zou zijn. Dat u het verschuldigd zou zijn moet blijken uit de akte waarmee het grafrecht in het verleden is gevestigd (in 1974 of bij de verlenging in 2014), dan wel uit een beheersreglement. Als het daar niet staat, bent u niets verschuldigd.

Ik zou als ik u was een brief of een e-mail naar de begraafplaats sturen met het verzoek om uitleg en met het verzoek u een afschrift van de akte en het beheersreglement te sturen. Ik neem aan dat het een kerkelijke begraafplaats of een stichting is die de begraafplaats beheert, want ik heb de verordeningen van alle gemeenten wel eens onder ogen gehad en heb nooit een 'steenrecht' gezien.
U moet om een schriftelijk, gemotiveerd, antwoord vragen.

Als het antwoord onduidelijk is, kunt u nogmaals contact met mij opnemen.

Ik adviseer u niets te betalen voordat de zaak helemaal helder is.

Ik ben eens even in het archief van deze site gedoken en vond nog een vraag uit 2013 'Betaling van steenrechten'. Ook toen zag ik geen reden die kosten te betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >