Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Naam broer laten graveren op dekplaat graf ouders


15 juni 2021

Vraag nummer: 63144

Mijn broer is gecremeerd vanuit de gemeente. Zijn kinderen hebben als erfgenamen de erfenis verworpen in verband met grote schulden. Er is dus geen afscheid geweest.
Ik ben de rechthebbende van het graf van mijn ouders in een dorp dat tot dezelfde gemeente behoort waar mijn broer is overleden en heeft gewoond. De grafrechten lopen vanaf nu nog 17 jaar. Ik zou de naam van mijn broer met geboorte-en sterfdatum graag willen laten graveren op de dekplaat van het graf van mijn ouders. Dan wordt hij in ieder geval genoemd. (Ik ga daarover natuurlijk eerst in overleg met de kerkhofbeheerder of dit mogelijk is).
Maar voordat ik tot handelen overga: Kan dit toch nog consequenties voor mij hebben als zus van mijn broer? Ik ben dan wel niet de wettelijk erfgenaam van mijn broer, maar kan de gemeente mij misschien toch als partij zien om eventuele schulden op te verhalen. Mijn broer had schulden bij de gemeente, dus de gemeente is ook schuldeiser.
Ik zou mijn broer ook graag in het kerkhofregister willen laten opnemen als dat kan en mag van het kerkhofbestuur, maar als dit vervelende gevolgen gaat krijgen voor mij zie ik er vanaf.
Ik heb ook een overlijdensadvertentie in de krant geplaatst op mijn kosten als zus. Ik heb daarop geen reactie gehad van de gemeente.
Ik weet niet hoelang schulden verhaald kunnen worden op nabestaanden? Is dat 20 jaar of 5 jaar? Zou het raadzaam zijn om mijn broer pas na 5 jaar te laten graveren in de dekplaat van het graf van mijn ouders?

Ik hoop dat u mij raad kunt geven of het wel verstandig is om mijn broer te laten graveren in de dekplaat van het graf van mijn ouders.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U mag de naam van uw broer bij wijze van herinnering laten opnemen op de steen op het graf van uw ouders. Daar is wettelijk niets op tegen. Men hoeft er niet begraven te zijn om op een steen genoemd te worden.

Het kerkhof kan uw broer niet inschrijven in haar registers, als hij, of zijn as, daar niet begraven is.

Een en ander maakt u niet aansprakelijk voor de schulden van uw broer. Dat staat er helemaal los van.

Ik vind het wel een mooie gedachte om uw broer bij zijn en uw ouders te herdenken.

Zie vraag 61834 'Mag ik een naam op grafsteen zetten die daar niet is begraven?' en andere vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >