Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Is dit grafschennis?


30 augustus 2011

Vraag nummer: 25814

Mijn stiefmoeder heeft zonder overleg met de familie de steen van het graf van mijn opa/oma en moeder van het graf gehaald om mijn vader (die 2 maanden geleden is overleden) uit te strooien. De steen hebben ze aan de kant gelegd op een ander graf. Waarom de steen weggehaald is weten we niet. Valt dit onder grafschennis?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit valt niet onder grafschennis. Voor grafschennis moet de opzet bestaan om het graf en het monument te beschadigen. Als er het oogmerk was om as de kans te geven om in de grond te trekken en niet om iets opzettelijk te beschadigen, is er strafrechtelijk geen overtreding.

Als het monument zonder doel verwijderd is door een ander dan de beheerder van de begraafplaats (of iemeand die met zijn toestemming handelt zoals een steenhouwer), kan wel sprake zijn van schending van het graf.
Vergelijk vraag Tijdelijke steentje verwijderd; grafschennis? en tien andere vragen over grafschennis in de subrubriek Grafsteen/monument.

U kunt ook gebruik maken van de zoekfunctie van de site, door 'grafschennis' in te typen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zie ook (nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011): Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >