Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graag advies (ex-man weigert toestemming plaatsing grafsteen op graf dochter)


17 december 2017

Vraag nummer: 53111

Geachte meneer van der Putten,
Graag wil ik een grafsteen voor mijn enige dochter die op 31 jarige leeftijd 4 maanden terug is overleden. Mijn ex-man is de rechthebbende en hij weigert nu mijn de gelegenheid te geven om een grafsteen te plaatsen voor onze dochter. De reden van het plaatsen is uit liefde en respect voor haar. Het zand wast nu weg met deze harde regen . Het is een modderige plek waar ze ligt. Ik heb de helft van de begrafenis kosten van €7000 van hem moeten mee betalen. Ik heb het grafsteen en de kosten van al betaald maar omdat hij niet meewerkt zit ik nu met het grafsteen. Ik wist niet dat hij niet zou meewerken en ook dat hij de rechthebbende is. Kunt u mijn adviseren. Ik ben radeloos en erg emotioneel omdat ik het niet aan kan zien hoe mijn dochter er zo bij ligt. Ik dank u voor uw reactie. Mevr . XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw man rechthebbende is, zult u niet zonder zijn toestemming een monument kunnen laten plaatsen. Het is dan de vraag of u helemaal zelf een grafsteen hebt uitgekozen of gekocht, of in samenspraak met hem. Als het in samenspraak is, kan hij zich moeilijker terugtrekken dan wanneer u iets helemaal op eigen houtje hebt gedaan.

Een concreet advies hoe uw ex-man te overtuigen, kan ik u niet geven. Daarvoor moet ik meer van de situatie weten, en van u en uw ex-man. Sommige mensen kunnen overtuigd worden via een voorzichtige langzame aanpak; anderen moet men voor het blok zetten: toestemming of we staan binnen 2 weken voor de kort geding-rechter. Er kunnen ook alternatieven zijn, zoals bemiddeling door familie of vrienden.
Wat bij u en uw situatie past, kan ik niet zeggen.

Overigens is het niet ongunstig dat de grafsteen er nog niet staat. Vaak is het beter dat een grafsteen pas na enkele maanden geplaatst wordt, opdat het zand van het graf beter inklinkt en het monument minder snel verzakt. Op sommige begraafplaatsen is het daarom zelfs niet toegestaan om een grafsteen binnen 6 maanden op een graf te plaatsen. Ik begrijp dat u het vervelend vindt, maar op termijn is het waarschijnlijk beter.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Grafsteen / monument' zoals een paar dagen geleden vraag 53082 'Nog geen steen op graf broer'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: : Wie is eigenaar van de grafsteen?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >