Ruiming graven niet uitgevoerd. Kan dat zomaar?


6 mei 2017

Vraag nummer: 50648

Ik heb uw antwoord gelezen over het ruimen van een graf, dat de restanten in het graf ergens op de begraafplaats opnieuw begraven worden.
Ik heb duidelijk het idee dat het hier in mij woonplaats niet gebeurd, er zijn in de rij van mijn ouders minstens 5 graven geruimd, de grafsteen is weg,
maar je kan duidelijk zien aan de gras begroeiing dat er verder niets is gedaan.
Als al die graven opengeweest waren had je een beschadiging van het gras moeten zien, dit was niet het geval, dus mijn vraag kan en mag dit zo maar?

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vermoeden is waarschijnlijk juist. Waarschijnlijk is de inhoud van die graven niet geruimd. Nog niet.
En ja, dat kan en mag. En dat is niet 'zomaar', maar dat is de gebruikelijke gang van zaken.

Ik adviseer u om meer antwoorden op vragen over het ruimen van een graf te lezen. Vaak zult u dan zien dat als een begraafplaats zegt dat een graf geruimd wordt, dat dit in twee fasen gebeurt. Eerst wordt de grafsteen weggehaald. Maar de inhoud van het graf wordt pas verwijderd op het moment dat die plek aan een andere familie wordt uitgegeven. Dat kan jaren later zijn. Dan kan het zo zijn dat de stoffelijk resten in het graf 1) veel dieper in hetzelfde graf worden begraven en 2) dat de resten naar een knekelput gaan.
Het voordeel van het nog niet ruimen van de inhoud van het graf is dat de stoffelijke resten vanzelf verder vergaan, zodat er misschien op de hele lange termijn helemaal niet meer geruimd hoeft te worden omdat alles verteerd is.

Lees over het in stappen ruimen van een graf met name vraag 47790 'Graf ruimen (misverstanden en kosten opgraven)' in de lijst van Meest gestelde vragen.

In de subrubrieken 'Graf ruimen' en 'Grafsteen / monument' staan ook veel vragen over de wijze van ruiming.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.