Reactie op vraag nummer: 47791 Graf ruimen


17 oktober 2016

Vraag nummer: 47796

Geachte heer,
De algemene begraafplaats is eigendom van de gemeente Boxtel. Hier wordt dus jaarlijks in een zo kort mogelijke periode, (want kerkhof sluit dan bij het ruimen van graven), tientallen graven "tegelijkertijd" geruimd. Het lijkt mij zo dat het ruimen per graf zoals u schrijft veel meer kost dan zoveel mogelijk in één vastgestelde periode zoals men in Boxtel doet. De stoffelijke overschotten worden dan ook in een op het kerkhof speciaal voor die ruiming massagraf gemaakt. Dit graf is voor de gewone kerkhofbezoeker niet herkenbaar. Wordt bepland of opnieuw ingezaaid met gras. Zo doet men dit al tientallen jaren.

Antwoord:

Geachte heer,

Dank voor uw aanvullende reactie op Ruimen graf op vraag nummer 47790 Graf ruimen (en kosten opgraven) en nummer 47791 Reactie op Ruimen graf op vraag nummer 47790'.

Het lijkt mij niet mogelijk dat het vooraf tegelijkertijd ruimen van de graven goedkoper en handiger is dan het later stuk voor stuk ruimen. Gewoon omdat je bij ruiming vooraf twee keer het graf moet delven. Twee keer lijkt mij bewerkelijker en duurder dan een keer.

Je hebt alleen voordeel om graven allemaal samen te ruimen als je in een heel vak tegelijk alle graven aanpakt. Dan hoef je niet te stutten als je niet erg diep gaat en haal je machinaal de bovenlaag weg. Maar bij eigen of particuliere graven blijf je de situatie hebben dat sommige mensen de grafrechten verlengen en anderen niet. Dan moet je dus elk te ruimen graf individueel aanpakken en oppassen de verlengde graven niet te beschadigen en er voorzichtig omheen werken.

Bovendien ga je dan graven ruimen die je misschien nooit had hoeven ruimen, omdat het graf niet opnieuw uitgegeven gaat worden. Althans, dan ga ik er van uit dat mensen zelf een plek voor het graf mogen uitzoeken en niet dat de beheerder de plek aanwijst. Want die kan dan ook de minder fraaie plekken aanwijzen.

Dat men iets al tientallen jaren doet is voor mij geen argument. Ik zie tot mijn grote verbazing dat begraafplaatshouders (maar ook anderen) bepaalde dingen doen 'Omdat we het altijd zo doen' zonder er bij na te denken of het wel zinvol is. Het kan ooit een bestuurlijke keuze van het college geweest zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.