Kosten ruimen afgekocht familiegraf


24 september 2017

Vraag nummer: 52086

Wij zijn erfgenamen van een oa van een familiegraf. Deze willen we nu laten ruimen. Wat zouden hiervan de kosten zijn?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Normaal gesproken hoeft u een familiegraf niet te laten ruimen. Bij de meeste begraafplaatsen is het ook niet mogelijk om een graf te laten ruimen.

Als u grafrechten niet verlengt of afstand doet van een graf, bent u er meestal van af zonder dat er extra kosten ontstaan. Alleen een heel enkele begraafplaats, ongeveer 1 op de 50, komt nog wel met een rekening voor het verwijderen van de grafsteen. Maar vaak is men die kosten niet verschuldigd. Ik verwijs naar vraag 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode'.

Een graf wordt meestal geruimd in 2 stappen: eerst wordt het grafmonument verwijderd. En pas veel later, soms jaren later, wordt de inhoud van het graf verwijderd om ruimte te maken voor een nieuwe begraving. Dit is meestal een beheersdaad van de beheerder van de begraafplaats, waar vroegere rechthebbenden geen invloed op hebben. Maar ook de kosten niet van dragen. Zie de vele vragen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >