Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten graf ruimen in Enkhuizen?


30 maart 2018

Vraag nummer: 54444

mijn moeder ligt 1 april 30 jaar op de begraafplaats in Enkhuizen en eigenlijk vind ik het tijd worden om het graf te ruimen omdat alle kosten al 30 jaar voor mijn rekening zijn. ben ik nu verplicht ruimkosten te betalen? mijn buurvrouw had het over 500 euro.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier is sprake van een misverstand. Als u een grafrecht niet verlengt of afstand doet van een graf, beslist de beheerder van de begraafplaats wanneer hij het graf ruimt. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Sommige, vooral kerkelijke, begraafplaatsen brengen toch kosten in rekening, maar dat is vaak ten onrechte.

In Enkhuizen is het zo dat men € 556,50 euro aan kosten betaalt, als men als rechthebbende van een graf zelf aan de gemeente vraag om het graf 'in te ruimen'. 'Inruimen' is in de beheersverordening voor de begraafplaats gedefinieerd als "het ruimen van een particulier graf na de grafrusttermijn, waarbij de aangetroffen overblijfselen onderin hetzelfde graf worden herbegraven." Dat is aan de orde als men in een graf ruimte wil maken voor nieuwe kisten. Bijvoorbeeld als in een graf al ouders liggen, maar een volgende generatie graag bijbegraven wil worden. Dan kunnen de stoffelijke resten van de ouders dieper in het graf worden gelegd. Meestal wordt dat 'het schudden van het graf' genoemd, maar in sommige plaatsen gebruikt men van oudsher andere termen. In Enkhuizen noemt met het blijkbaar 'inruimen'.

Inruimen is dus iets anders dan het ruimen van een graf. Als u het niet meer nodig vindt om het graf in stand te houden en de begraafplaatshouder ruimt later het grafmonument en het graf, bent u geen kosten verschuldigd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >