hiervoor gevraagd over het hebben van de grafhebbende van iemand die in de gevangenis zit en zijn zoontje samen ligt met het zoontje v" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overschrijven grafrechten graf zoontje 2


4 augustus 2017

Vraag nummer: 51547

Ik heb u hiervoor gevraagd over het hebben van de grafhebbende van iemand die in de gevangenis zit en zijn zoontje samen ligt met het zoontje van mijn vriend, ik had nog wat vragen. We weten het dus niet zeker maar gaan daar zsm achteraan, wie nou de grafrechten hebben, het zou ook nog de zus kunnen zijn van de desbetrefte gevangene, stel indat geval en zij wil niet mee werken of weigert, kan dan mijn vriend het overnemen aangezien hij vader is van zijn eigen zoontje, of is er iets te scheiden, aangezien ze beide van een andere vader zijn en moeder er niet meer is? Of wat zijn de mogelijk heden voor mijn vriend rechten te krijgen over zijn zoontje?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als iemand anders dan uw vriend de grafrechten heeft, kan hij ze niet krijgen als die persoon ze niet vrijwillig aan hem afstaat.
Het is niet mogelijk grafrechten te splitsen tussen 2 of meer personen.

De mogelijkheid voor uw vriend om de grafrechten te krijgen als de persoon die de rechten heeft ze niet wil afstaan, is nihil. Het enige - theoretische - mogelijkheid is dat de rechter hem de grafrechten geeft, maar een rechtszaak hierover is nagenoeg kansloos. Er zijn weinig rechtszaken over graven waar iemand anders de rechten van heeft, maar de zaken die er waren, daar wordt je niet vrolijk van.
Het is in ieder geval niet zo dat de vader, of de moeder of een kind van een persoon die in een graf ligt, per definitie recht heeft op de grafrechten.

Ik adviseer mensen altijd om geen kind of man of vrouw te begraven in een graf waar iemand anders de grafrechten van heeft. Dat voelt niet goed en te vaak geeft het problemen.

In dit geval denk ik dat er een redelijke kans is dat de grafrechten op naam van de moeder stonden. Ik zou dat eerst maar eens onderzoeken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >