vraag 28898 wordt aangegeven "Als de begraafplaats enige omvang" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Klein mausoleum (voor vier grafkisten/ ca.12 m2) oprichten op eigen terrein


17 januari 2018

Vraag nummer: 53446

1. Volgens het ter plekke geldende bestemmingsplan kan het niet; in antwoord op vraag 28898 wordt aangegeven "Als de begraafplaats enige omvang krijgt, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Als het voor een plek van enkele vierkante meters voor enkele graven gaat, hoeft dat volgens jurisprudentie niet. Hierover graag tekst en uitleg?
2. Moet nu wel of niet advies ingewonnen worden bij een ministerie of inspectie.

Antwoord:

Geachte heer,

Een serieuze beantwoording van de vraag waarom wel of niet het bestemmingsplan zou moeten worden aangepast, leent zich niet voor een uitgebreid antwoord in deze kosteloze adviesrubriek. Het hangt van de omstandigheden af, zoals de vraag of de huidige bestemming er ernstig mee in strijd is of niet, en de termijn waarop de begraafplaats of het mausoleum waarschijnlijk in gebruik gaat worden genomen.

Ik zou niet weten waarvoor advies moet worden ingewonnen bij een (welk?) ministerie of een inspectie (welke?). De VROM-inspectie heeft sinds de wetswijziging van 2010 geen rol meer in de aanleg van begraafplaatsen en begraafplaatsjes. Ook de Inspectie-richtlijn is niet meer van toepassing. Gelukkig, want die bevatte een grote hoeveelheid onzin en onzinnige eisen op dit vlak.

Ik wil u nog wel op het volgende attenderen. Als er een mausoleum voor 4 kisten van ongeveer 12m2 moet komen, moet het aangewezen terrein ten minste 30m2 zijn. Er moet namelijk een afstand van de graven tot de rand van een begraafplaats zijn van minimaal een meter. Als er een gebouwtje komt van 3 bij 4 meter, waar nissen voor 2 keer twee kisten boven elkaar komen, wat mij logisch lijkt, dan moet er een afstand zijn van een meter uit het gebouw tot aan de formele rand van de begraafplaats. We hebben het dan over een begraafplaats met 1 bouwsel. Die begraafplaats moet dan formeel minstens 5 bij 6 meter zijn.
U moet ook even kijken naar het bestemmingsplan, of dat een hoogte van bouwsels aangeeft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >