Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten opruiming graf opgelegd door kerkbestuur


17 december 2021

Vraag nummer: 64066

Mijn vader heeft bij leven getekend voor grafrechten van broer en zus van mijn moeder.
Kan ik als kind nu mijn ouders die inmiddels zijn overleden verplicht worden door het kerkbestuur om de kosten voor het graf of de opruiming ervan te betalen?
Met vriendelijke groeten,
T. Lebens

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Men is alleen de kosten van het opruimen van een grafsteen of de ruiming van een graf verschuldigd, als dat onderdeel uitmaakt van een overeenkomst die men zelf is aangegaan.

Ik heb te weinig feitelijke gegevens over de graven van de familie van uw moeder om uw vraag volledig te kunnen beantwoorden. Ik moet dan weten of er al een verplichting bestond om de kosten van verwijdering van een grafsteen e.d. te betalen toen de betreffende graven werden uitgegeven. En of u de grafrechten van uw vader ook echt op uw naam zijn overgeschreven, met alle rechten en plichten en of daar toen een schriftelijke overeenkomst over is opgemaakt die ook door u is getekend.

Als men u alleen aanschrijft als kind van uw vader, hebt u in deze kwestie geen verplichting tot enige betaling aan het kerkbestuur.

Uw vraag is de afgelopen jaren al tientallen keren gesteld. Er waren wat varianten in de verhalen, maar de kernvraag was altijd dezelfde: mag de eigenaar van de begraafplaats mij onverwachts kosten in rekening brengen voor het ruimen van het graf of de grafbedekking? In geen van de gevallen waarvan ik documentatie heb gezien, is gebleken dat het kerkbestuur - het gaat meestal om RK parochies - terecht kosten claimt.

Vaak handelen RK parochiebesturen met zulke claims in strijd met afspraken en het eigen reglement, omdat daar uitdrukkelijk in stond dat de kosten van aankoop van een graf o.a. ook de kosten van ruiming dekten. Dan is het natuurlijk onjuist dat men later zulke kosten nog apart in rekening wil brengen. Dat is dubbelop.

Zie vraag 51664 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode' in de lijst van Meest gestelde vragen. En de vele oudere vragen waarnaar in mijn antwoord verwezen wordt. Die staan vaak in de subrubrieken 'Eigen graf of familiegraf', 'Graf ruimen' of 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >