Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf laten ruimen en monument laten verwijderen (kosten begraafplaats al dan niet terecht?)


23 maart 2021

Vraag nummer: 62621

Ik wil de grafrechten voor 2 graven op begraafplaats Zuylen te Breda beëindigen. De graven zijn al meer dan 45 jaar oud en er wordt een jaarlijks bedrag voor betaald. Zuylen wil voor de verwijdering van de monumenten € 225 per graf rekenen. is dat correct? Zitten de ruimingskosten niet al in de jaarlijkse betaling van de grafrechten?
Graag hoor ik van u. Met vriendelijke groet,
A. v. Roosmalen

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Voor het in rekening kunnen brengen van dit soort kosten, moet de begraafplaatshouder, in dit geval Zuylen, kunnen aantonen dat hij met u of uw voorganger een overeenkomst is aangegaan waarin staat dat deze kosten betaald moeten worden. Ik vermoed dat een dergelijke overeenkomst niet bestaat, als u jaarlijks kosten betaalt.

Ik zou als ik was de begraafplaats vragen om zwart op wit aan te tonen dat deze kosten verschuldigd zijn op grond van een bestaande overeenkomst met u of met uw rechtsvoorganger (bijvoorbeeld uw vader als u de rechten na zijn dood van hem hebt overgenomen). Dan moet u geen genoegen nemen met een opmerking in de zin van "Dat is zo"; dan moet men u een kopie van een getekende overeenkomst kunnen overleggen.

In mijn ogen is het ook niet geldig als in een overeenkomst verwezen wordt naar algemene voorwaarden of een reglement, waar men op voorhand bij zou moeten instemmen met toekomstige wijzigingen van die voorwaarden of dat reglement. Dan moet minstens aan u gemeld zijn dat de voorwaarden gewijzigd zijn en dat u de kans krijgt om van de overeenkomst af te zien. Maar dat is natuurlijk moeilijk met een contract over graven; die kun je niet zomaar verhuizen naar een andere begraafplaats, alsof het een telefoonabonnement is. In zo'n situatie worden consumenten door de wet en rechters vaak extra beschermd.

Als u meent dat de begraafplaats de kosten onterecht in rekening brengt, wat in een dergelijke situatie (oude graven en jaarlijks kosten betalen) heel goed denkbaar is, kunt u overwegen om een klacht in te dienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie voor de procedure en voorwaarden www.OmbudsmanUitvaartwezen.nl.

Er zijn de afgelopen jaren al tientallen vergelijkbare vragen gesteld, die staan in de subrubrieken 'Graf ruimen', 'Grafsteen/monument' en 'Eigen particulier graf en kosten'.

In de rubriek van Meest gestelde vragen staat ook vraag 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode' met verwijzingen naar eerdere vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >