Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verandering urnenveld Willemstad (2)


16 oktober 2019

Vraag nummer: 58910

Geachte heer van der Putten,

dank voor uw snelle reactie.

Het gaat om de Protestantse begraafplaats in Willemstad.
Hierbij de link naar het reglement van de begraafplaats;
https://www.pgwillemstad.nl/wp-content/uploads/Reglement-Begraafplaats-2019.pdf

Er is naar mijn weten geen overeenkomst, anders dan de betaling die mijn vader destijds zelf nog heeft verricht voor een periode van 25 jaar.

Vriendelijke groet,

Niek de Groot

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb het reglement van deze begraafplaats van 1 maart 2019 bekeken. Het reglement mist vele essentialia van wat men gewoonlijk in een reglement regelt. En behoort te regelen. Het is veel te veel om op te noemen.

Het begint er al mee dat onduidelijk is wat voor graf men krijgt. Er zijn in Nederland twee soorten graven: 1) eigen of particuliere graven met een uitsluitend grafrecht en 2) algemene graven waarin men met vreemden begraven wordt.
In dit reglement wordt niet aangegeven om welk type graven het gaat.

Het is alsof men een overeenkomst over het gebruik van een huis afsluit. Maar in die overeenkomst wordt niet verteld of men het huis koopt, of dat men het huis huurt. Dat is knap hoor, als men dat in een juridische tekst weet te vermijden.
In het reglement gaat het over grafrechten. Maar een 'grafrecht' is helemaal niets en betekent niets, als niet aangegeven wordt om welk type graf het gaat. Men begrijpt blijkbaar de essentie van grafrechten niet.

Ik begrijp uit het reglement dat het gaat om graven die voor 1 persoon bestemd zijn (ook dat staat er niet duidelijk in). Als de eerste persoon van een echtpaar overlijdt kan men een - waarschijnlijk naastliggend - graf reserveren. Daar leid ik uit af dat men de bedoeling heeft om uitsluitende grafrechten uit te geven, ook al noemt men het niet. Want het reserveren van algemene graven is naar de aard van die graven zinloos.
En ik ken anno 2019 geen enkele begraafplaats die alleen algemene graven uitgeeft.

Ik adviseer u om de overeenkomst die uw vader nog zelf is aangegaan, bij de begraafplaats op te vragen. Het is wettelijk voorschrift dat uitsluitende grafrechten schriftelijk worden afgesloten.
Als er geen overeenkomst zou zijn aangegaan, zou het urnengraf geen enkele juridische status hebben. Dan zou het bij wijze van spreken geen verschil maken of de urn van uw vader willekeurig in de berm van een willekeurige weg zou zijn begraven, of op deze begraafplaats. In beide gevallen zou niets geregeld zijn. Dat kan natuurlijk niet. Tenminste, ik kan het mij niet voorstellen.

Ik adviseer u om bij het bestuur van de begraafplaats een dringend beroep te doen om oude stukken te overleggen: de grafakte of overeenkomst, het beheersreglement dat gold toen uw vader het urnengraf aanschafte en ook oude tarieflijsten uit die periode kunnen inzicht verschaffen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE